Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
19.04.2019
07:12
Foto: arhiv KD Krško
V soboto, 20. aprila, bo v sklopu glasbenega cikla ARSonica 2019 v Kulturnem domu Krško na
sporedu glasbeno-literarni dogodek Sapa ljubezni in čarovnija izdiha.

Specifičen koncertni dogodek pripravljata svetovno priznana slovenska flavtistka Irena Grafenauer in vodilni slovenski klarinetist Mate Bekavac.

O konceptu koncerta

Vsak izmed nas je obdarjen z določenim številom vdihov in izdihov v življenju. Ta dar ljudje izkoriščamo in porabljamo na različne, bolj ali manj ozaveščene načine. Dih je naša moč, skozenj lahko zaužijemo in tudi podarimo sebi, in mogoče še komu, esenco, potrebno za preživetje.

Koncert bo posvečen flavti, njenim predhodnicam in njenim sorodnicam po vsem svetu ter predvsem zvočni čarovniji, ki nas lahko popelje stran od realnosti v paralelne svetove, polne čudežev, v katerih lahko spoznavamo esenco našega zavedanja in reflektiramo nekatera duhovna in moralna vprašanja. Je neke vrste poklon moči, ki jo v sebi nosijo pihalni inštrumenti, skozi katere veje človeški dih, morda dah, včasih tudi duh … Na to potovanje nas bo popeljala flavtistka Irena Grafenauer v družbi nekaterih prijateljev in glasbenikov mlajše generacije.

Irena Grafenauer & Mate Bekavac s prijatelji:
Sapa ljubezni in čarovnija izdiha

koncert / glasbeno-literarni dogodek
sobota, 20. april, ob 19.30 uri
Velika dvorana Kulturnega doma Krško

"Koncert Sapa ljubezni in čarovnija izdiha je netipičen glasbeno-literarni dogodek in moj poklon flavti, temu prastarem glasbilu, katerega »pra-gene« vsi nekako nosimo v sebi, ne da bi to sploh vedeli, in pa flavtistiki Ireni Grafenauer, ki nas s svojim poslanstvom, služenjem z ljubeznijo ter s povezanostjo med višjim in zemeljskim svetom bogati že več kot pol stoletja. Poskušal sem ustvariti rdečo nit in sestaviti program, v katerem bi lahko skozi čas in prostor, z glasbo in besedo, s flavto in vsaj z delom njene družine zaokrožil svet in potoval skozi čas ter bil del tega duhovnega doživetja. Brez meja, rutine in konvencionalnosti, brez okvirjev spodobnosti. O flavti torej, o Ireni, pa tudi o vsakem izmed nas. O naših notranjih tišinah in krikih, ki zvečine ostanejo nemi in puščajo sledi le v naši tihi notranjosti." - Mate Bekavac

Vir: Kulturni dom Krško

krško
kulturni dom krško
napovednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice