Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
24.04.2019
10:06
Foto: Valvasorjeva knjižnica Krško
Leta 1995 je UNESCO 23. april razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic – na dan, ko sta preminila dva velikana književnosti, Miguel de Cervantes in William Shakespeare, oba leta 1616.

Ta dan, ki ga na kratko imenujemo kar praznik knjige, je v Sloveniji doživel lep odziv, prav tako mu posebno pozornost namenjamo tudi v Valvasorjevi knjižnici Krško in ob tem zvesto sledimo ideji, ki spremlja celoletno dogajanje: vsakemu, ki pride k nam, poleg izposoje in izmenjave knjig podarjamo cvet. To je običaj, ki ima katalonske korenine. 23. aprila, ko goduje sveti Jurij, je v Kataloniji namreč dan vrtnic in tam so bile knjige ob tem dnevu prvič podarjene skupaj s cvetjem. Pridružuje pa se temu dnevu tudi mednarodni dogodek imenovan Noč knjige, ki se mu v Sloveniji pridružujemo od leta 2014 in se v sklopu tega po knjižnicah, založbah, knjigarnah in drugod odvijajo številni in raznovrstni dogodki na različne teme.

V naši knjižnici smo se ob letošnjem prazniku knjige tematsko osredotočili na Valvasorja in astronomijo. Ob celodnevni izmenjavi knjig in podarjanju cvetov ter brezplačnih vpisih novih članov smo v parku pripravili razstavo, ki poudarja pomembnejše utrinke oz. spoznanja iz zgodovine astronomije, dopolnjuje pa jo tudi nekaj literarnih izsekov na to temo. Na mladinskem oddelku smo organizirali ustvarjalno druženje. O tem, kako je bil povezan z astronomijo Valvasor, velik ljubitelj knjig, pa nam je več povedal dr. Stanislav Južnič, zgodovinar znanosti, ki je objavil izjemno veliko znanstvenih del, med temi tudi monografije o Valvasorju. Našega rojaka, kot ga radi imenujemo, je predstavil v širši luči takratnega časa in ga poudaril predvsem kot inovatorja, s čimer si je prislužil tudi ugled širše po svetu.

Na povabilu k sodelovanju so se velikodušno odzvali tudi člani Društva ljubiteljev astronomije Krško, ki so na ogled pripeljali teleskop, žal pa nam je vreme zagodlo in smo se bližnjemu pogledu v nebo tokrat morali odpovedati.

Za Valvasorjevo knjižnico Krško,
Renata Vidic

krško
valvasorjeva knjižnica krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja