Skip to main content
V Posavju 4.8° C Sreda, 7. december 2022
26.03.2019
07:41
Foto: KŠTM Sevnica
21. marca, na svetovni dan lutk, je minilo natanko 9 let, odkar so vsebino Gradu Sevnica še dodatno obogatile številčne in raznolike lutke – velike in majhne, naprstne in ročne, javajke, marionete.

Takrat je bil ustanovljen zasebni Zavod Grajsko lutkovno gledališče Sevnica, ki je s posluhom Občine Sevnica in KŠTM Sevnica dobil prostore in začel delovati v prostorih sevniškega bisera, Gradu Sevnica. Za kakovostno ustvarjalno pot od pričetka delovanja gledališča skrbi Snježana Pungerčič, strokovni in umetniški vodja, ki je svoje lutkarske in gledališke izkušnje pridobivala kot igralka v Mestnem lutkovnem gledališču Rijeka. Lutke in scenografijo izdeluje Bernard Pungerčič, pri tem pa sodeluje pa tudi likovna pedagoginja Nena Bedek. V stalni zasedbi gledališča igrajo Snježana Pungerčič, Marjana Štojs, Tanja Nemec in Brigita Bedek, zelo pomembna pa je tudi pomoč in podpora drugih sodelavcev, prostovoljcev in ljubiteljev lutkarstva. Leta uspešnega ustvarjanja so številnim gledalcem pripravila raznolike lutkovne predstave, v programu gledališča pa so tudi organizacija lutkovnih delavnic, pomoč pri ustanavljanju novih lutkovnih skupin, lutkovno izobraževanje otrok, mladine in odraslih – predvsem v posavski regiji, po Sloveniji in v tujini. Z izdelavo lutk, režijo in scenografijo svetuje in pomaga tudi drugim lutkovnim skupinam. Producira avtorske lutkovne predstave, s katerimi oživlja grajske zgodbe, ter aktualne in pretekle sevniške lokalne posebnosti, kot na primer sevniško voščenko, da jih najmlajši ne bi pozabili.

10. praznovanje Svetovnega dneva lutk na Gradu Sevnica

Pestro je tudi v letu 2019. Prvi večji dogodek je potekal to soboto, 23. marca 2019, ko sta Grajsko lutkovno gledališče Sevnica in KŠTM Sevnica pripravila 10. praznovanje Svetovnega dneva lutk na Gradu Sevnica.

Svetovni dan lutk 2019

Dogajanje se je pričelo ob 15.30 uri z otvoritveno slovesnostjo v grajskem atriju in branjem svečane poslanice Svetovne lutkovne organizacije Unima, ki jo je prebrala pedagoginja, lutkarica in umetnica Snježana Pungerčič. V uvodnem programu, ki ga je povezoval Ciril Dolinšek, so otroke in njihove starše nagovorili baron Moscon, minister za kulturo v deželi lutk, g. Baltazar, župan Občine Sevnica g. Srečko Ocvirk ter ga. Mojca Pernovšek, direktorica KŠTM Sevnica. Sledile so tri lutkovno-igrane predstave: "ZVEZDICA ZASPANKA" (Frane Milčinski – Ježek) v izvedbi Marionetnega gledališča Jurček iz Hrastnika, »KAMIŠIBAJ« - Japonsko tradicionalno gledališče, v izvedbi Taus teatra iz Novega mesta, »ŠKRATEK, KI NIKOLI NE OBUPA« (SKRITEK, KTERY TO NEVZDAL) v izvedbi lutkovnega gledališča »100 OPIC DIVADLO« iz Prage na Češkem.

V programu so bile še lutkovne delavnice za otroke, pogostitev sevniške Pekarne Kruhek »Mizica, pogrni se!«, animacije različnih tipov lutk in razstava likovnih del 6. lutkovno–slikarske kolonije Lutkart 2018.

Lutkart 2019

Da bi lutke in lutkarstvo čim bolj približali otrokom in mladini, bo GLG Sevnica letos že sedmo leto zapored organiziral lutkovno–slikarsko kolonijo Lutkart 2019, ki se vsako jesen ob Tednu otroka dogaja na Gradu Sevnica. Na njej sodelujejo otroci slovenskih osnovnih šol, ustvarjena likovna dela pa v obliki potujoče likovne razstave gostujejo na sodelujočih šolah.

Grajsko lutkovno gledališče Sevnica

GLG Sevnica sicer na gradu in drugod ponuja ter izvaja lutkovne predstave (Trije prašički, Janko in Metka, Grdi raček, Cesarsko jabolko, Zajček Ajček, (Ne)Zgode v prometu), lutkovne animacije, mentorstva…, (ponudba z opisom predstav je na www.glg-sevnica.com), poleti pa redno nastopajo na hrvaških otokih, gostovali so v Avstriji, Švici, na Madžarskem… Za delovanje GLG Sevnica in izvedbo srečanja zahvala tudi vsem pokroviteljem in podpornikom.

Zavod GLG Sevnica
Bernard Pungerčič

sevnica
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi