Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
28.02.2020
12:42
Tavanje, PD Imani Brežice
Grafika: ePosavje.com
Plesno društvo Imani je v četrtek v Domu kulture Brežice premierno izpeljalo plesno predstavo Tavanje. Plesna predstava Tavanje je zasnovana kot glasbeno-plesna uprizoritev. Več v nadaljevanju.

Tavanje kot potovanje po planetih

BREŽICE V središče je postavljena plesno-gibalna interpretacija Holstove sedemstavčne orkestralne suite. "Predstava Tavanje govori o potovanju po planetih. Pravzaprav ne gre samo za potovanje, ampak za doživljanje posameznega planeta na svoj način. Gustav Holst je to malo bolj podoživljal in mi smo to skušali podoživeti skozi ples. Je pa tudi nekaj stavkov doživelo prenovo Luke Dukariča, ki je Holsta popeljal v 21. stoletje," o predstavi pove koreografinja Rosana Horvat.

Jupiter, Merkur, Venera, Mars, Neptun, Saturn, Uran, Zemlja

Plesalci so tavali po Jupitru, ki je prinašalec veselja, Merkurju, ki je krilati glasnik, Veneri, ki je prinašalka miru, Marsu, ki je prinašalec vojne, mističnemu Neptunu, Saturnu, ki je prinašalec starosti, Uranu, ki je čarodej. Ustavili so se na Zemlji, ki je prinašalka človeštva. "Najprej se zgodi nekakšen kaos, v katerem danes na žalost živimo. Čez čas se zavemo in ugotovimo, da moramo zopet postati ljudje – da spet začutimo mir, drug drugega, neko zaupanje, dotik, objem in da se egoizem, ki ga danes podoživljamo, umakne in da lahko spet zadihamo kot ljudje," dodaja Horvatova.

Tavanje je največja predstava doslej

Predstavo so izvedli plesalci treh skupin. Koreografinja Sanja Spirić pove, da gre za njihovo največjo predstavo doslej. "To je naša prva predstava, kjer sodeluje toliko plesalcev – kar 25 nas je, vključno z mentoricama. Je bilo kar zahtevno.". Plesalka Zala Preskar pojasni vlogo plesalcev: "Vsaj se na nek svoj način predstavi na skoraj vseh planetih – naš pogled na posamezen planet. Vsi gibi so usklajeni glede na to, kaj naj bi ta planet predstavljal." Vsak od plesalcev doprinese svoj košček k predstavitvi določenega planeta. "Vsak z nekimi svojimi značilnimi gibi, z značilno mimiko – vsak ima neko svojo posebnost, s katero doprinese svoj košček v mozaik," meni plesalka Lucija Arh.

Plesno društvo Imani Brežice deluje od leta 2007

Plesno društvo Imani so ustanovili leta 2007 s ciljem približati svet plesne umetnosti otrokom, mladini in odraslim. Predsednica Plesnega društva Imani Ksenija Herakovič pove, da z nastopi sodelujejo na prireditvah v svojem ožjem in širšem okolju. "Udeležujemo se festivalov plesa v Zadru, Samoboru, Požegi in tekmujemo – plesalci sodobnega plesa se vsako leto udeležijo območnih in regijskih revij, prisotni smo tudi na festivalu otroških plesnih skupin Piga miga in na festivalu Živa, ki je festival plesne ustvarjalnosti mladih. S plesalci hip hopa pa se udeležujemo pokalnih turnirjev in državnega prvenstva, ki poteka v okviru Plesne zveze Slovenije."

Od leta 2013 s statusom društva v javnem interesu

Vsako leto imajo okoli 250 članov, skozi leto so prisotni na več kot 60 prireditvah. Vsako leto organizirajo štiri plesne produkcije, izvedejo pa tudi plesno predstavo, ki je večkrat uspešno ponovljena. Zaradi vsakoletnega velikega števila izvedenih kvalitetnih projektov pa jim je že leta 2013 Ministrstvo za kulturo podelilo status društva v javnem interesu.

(eP)

brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja