Skip to main content
Torek, 16. april 2024
10.03.2020
16:50
Tečejo, tečejo nitke, Radeče
Foto: Doroteja Jazbec
Prostori radeške knjižnice so od preteklega peteka postali okrašeni z raznovrstnimi čipkami, ki so jih na ogled postavile članice Društva upokojencev Radeče, ki se združujejo znotraj skupine Nitke.

Tečejo, tečejo nitke

RADEČE Delovni naslov letošnje razstave je Tečejo, tečejo nitke in tudi tokrat so svoja del postavile na ogled blizu praznika nežnejšega spola, dneva žena in bližajočega se materinskega dne.

Dame iz skupine Nitke se družijo od leta 2010, ko jih je v čipkarski svet popeljala Milojka Gregorčič, po rodu iz Idrije, kot samostojna Skupina klekljaric Nitke delujejo šesto leto, v lanskem letu pa jih je pod svoje okrilje vzelo Društvo upokojencev Radeče in tako so aktivne kot ena izmed sekcij.

Uvod v razstavo je pripravila Veronika Drašček, ki je nanizala zanimivosti iz čipkarskega sveta skozi zgodovino in razvoj te dejavnosti, za glasbeno popestritev pa so poskrbeli učenci Glasbene šole Laško-Radeče: Niko Oblak na harmoniki (mentorica Nadja Knez), Carllo Kirn na kitari (mentorica Maja Dobrotinšek) in Julija Knez na citrah (mentorica Janja Brlec), katere je pri njihovih nastopih spremljala Nina Mole.

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec)

Prepletanje dramskih vložkov in literarne vsebine so pripravili člani skupine Junaki, pod mentorstvom Anžeta Rusa.

V imenu klekljaric je zbranim nekaj besed namenila Vera Lipec, ki je ob 70-letnici DU Radeče predsednici Jožefi Novak podelila tudi darilo iz čipke; prav tako tudi predstavnici GŠ Laško-Radeče za njihovo vsakokratno kulturno obogatitev dogodkov, v obratni smeri pa je pozornost izkazala gostja stanovske dejavnosti iz Trebnjega in pohvalila njihovo delo. Tudi knjižničarkama Veroniki in Tjaši so klekljarice namenile cvetočo pozornost v znak zahvale ob njuni pomoči.

Po zaključenem uradnem delu je sledil ogled razstave in izmenjava vtisov o ročno izdelanih umetnijah iz nitk in klepet ob zakuski.

Doroteja Jazbec

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja