Skip to main content
V Posavju 1.8° C Petek, 28. februar 2020
28.09.2019
11:26
Foto: Glasbena šola Laško - Radeče
Na PIF, najprestižnejšem harmonikarskem dogodu na svetu, ki poteka že skoraj pol stoletja v italijanskem mestu Castelfidardu, so bili med nastopajočimi tekmovalci pretekli konec tedna tudi Posavci.

Na festivalu v Castelfidardu tudi učenci Glasbene šole Laško-Radeče

CASTELFIDARDO, ITALIJA Na festivalu so od 18. do 22. septembra 2019 potekali harmonikarski seminarji, koncerti, predstavitve izdelovalcev harmonik in tekmovanje. Tekmovanja se je letos udeležilo 259 predstavnikov iz 30 držav in 4 kontinentov, ki so nastopali v individualnih in komornih zasedbah Pod budnim očesom je tekmovanje spremljalo 65 žirantov, strokovnjakov harmonike iz celega sveta. Festivala so se udeležili tudi učenci in učitelji, združeni v Orkestru diatoničnih harmonik sedmih glasbenih šol, in sicer iz GŠ Ilirska Bistrica, GŠ Trbovlje, GŠ Hrastnik, GŠ Laško-Radeče, GŠ Celje, GŠ Slovenj Gradec in GŠ Ravne na Koroškem.

Medsebojno sodelovanje in gostovanje v Italiji so podprli ravnatelji omenjenih glasbenih šol, Zavod Združenje Harmonikarjev ter starši, nekateri med njimi so bili tudi med poslušalci na festivalu. Orkester je pred odhodom v Italijo izvedel tudi koncert v nabito polnem Bidermajerjevem salonu Zdravilišča Laško in z igranjem navdušil tako goste kot tudi starše. Orkester diatoničnih harmonik je pod vodstvom dirigenta Zorana Lupinca, in v koordinaciji mentorjev omenjenih glasbenih šol, na gostovanju v Italiji izvedel tri koncerte. Prvi koncert je bil na Opčinah, drugi v muzeju bazilike Matere Božje v Loretu in tretji na festivalskem odru glavnega trga v Castelfidardu.

Odlične izvedbe orkestra so obogatili z igranjem tudi posamezni člani, ki so na festivalu tekmovali v individualnih in komornih kategorijah. Glasbeno šolo Laško - Radeče so pod mentorstvom Borisa Razborška zastopali učenci obeh enot in tekmovali v svetovni konkurenci udeležencev, tako diatonične, kromatične kot tudi ostalih vrst gumbnih harmonik ter osvojili Lovro Hirci, kategorija World student 12 - 9. mesto, Anže Kanduč, kategorija World student 15.- 19. mesto ter Iza in Zoja Kalin, Matevž in Matija Lazar, Anže Kanduč in Miha Škorja, kategorija Ensemble World - 7. mesto.

Fotogalerija (Foto: Glasbena šola Laško - Radeče):

Poleg igranja so si učenci ogledali muzej harmonik, kjer so lahko skozi razstavo videli 158 harmonik, izdelanih od leta 1840 do leta 2005 z vidika vizualnega kot tudi tehničnega razvoja harmonike skozi zgodovino ter si ogledali rekonstrukcijo delavnice iz začetka 20. stoletja. Sledil je ogled treh tovarn harmonik: Scandalli, katere začetki segajo v leto 1900 in sodijo med najkvalitetnejše in prestižne instrumente, ki se lahko pohvalijo s skoraj 120 letno tradicijo izdelave, Beltuna, katere začetki segajo v leto 1982 in zagotovo spadajo med ene izmed najbolj inovativnih proizvajalcev harmonik ter tovarno glasilk Voci Armoniche. Združeni orkester diatoničnih harmonik sedmih glasbenih šol s solisti in komornimi skupinami bo mogoče slišati spet v Laškem že 23. oktobra na 3. državnem srečanju učencev diatonične harmonike Slovenije v Kulturnem centru ob 17. uri. Vljudno vabljeni.

Koordinator projekta in vodja študijske skupine učiteljev diatonične harmonike Boris Razboršek ob tem izreka v imenu GŠ Laško-Radeče Iskrene čestitke vsem učencem in mentorjem ter zahvalo ravnateljem glasbenih šol. Poudarjeno je bilo tudi zadovoljstvo, da so v sodelovalnem duhu uspeli organizirati in izpeljati udeležbo na festivalu, ki se je izkazala za pomemben doprinos k vzgojno- izobraževalnemu delu z učenci in strokovnemu sodelovanju med kolegi.

Doroteja Jazbec

Vir: Boris Razboršek
Foto: Glasbena šola Laško-Radeče

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja