Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
18.06.2020
11:04
eposavje.com
Belokranjski umetnik Robert Lozar se v Galeriji Krško predstavlja z razstavo Praznine in črvine. Zanjo je ustvaril povsem nova dela, ki jih je navdihnila prav notranjščina krške galerije.

V Galeriji Krško se Lozar predstavlja s povsem novimi deli

Razstava Praznine in Črvine Roberta Lozarja je v krški galeriji prva v letošnjem programskem letu. »Robert Lozar se v Galeriji Krško predstavlja s povsem novimi deli in motiv teh novih del je notranjščina galerije Krško,« pove Nina Sotelšek iz Mestnega muzeja Krško.

Galerijo si je najprej dobro ogledal in jo pofotografiral, dodaja Sotelškova. »In jo po tem v bistvu uporabil kot samostojni motiv na nekaterih delih, kot je recimo Začetek zidu ali pa Modri jezdec, na nekaterih delih pa jo je uporabil kot ozadje svojih slik in pred to ozadje umešča fiktivna kiparska dela. Avtor tudi sicer velikokrat uporablja fiktivne ploskve ali linije, zelo barvne, ki jih umešča v prazne prostore.«

Gre za svojevrstno site-specific delo

Na ta način je ustvaril svojevrstno site-specific delo, ki je v sebi zaokroženo vsebinsko z motiviko galerijskega prostora, v katerem so slike postavljene na ogled, in oblikovno z umestitvijo slik na tista mesta v galeriji, ki so upodobljena na njih. »V svojem kiparstvu se ukvarja predvsem s percepcijo, raziskovanjem percepcije prostora in človekovega odnosa do te percepcije ter se ukvarja z zelo znanim slikarskim motivom slike v sliki. S svojimi deli se na gledalce obrača tudi s humorno noto, recimo pri naslovih slik, ki ne povedo ničesar o tisti sliki in so lahko precej smešni. Poigrava se tudi z gledalcem in dojemanjem njegove percepcije, zato ker nas te slike na eni strani vabijo da vstopimo vanje, po drugi strani pa ko  stojimo pred njimi se izmikajo izpred nas,« pojasnjuje Nina Sotelšek.

Razstava je na ogled še do 5. julija

Odprtje razstave je bilo sprva načrtovano že v marcu, a so ga zaradi razlogov, povezanih z epidemijo, prestavili na začetek junija. »Razstava bo na ogled do petega julija, nato pa sledi projekt Posmrtna maska Nietzsche, ki jo pripravlja sodelavec Žiga Kump s skupino plesalk. Pripravil bo konceptualno zasnovo, Mestni muzej Krško pa bo sodeloval s svojim odlitkom Nietzschejeve posmrtne maske, ki jo hranimo v zbirki Vladimirja Štovička, tako da bo to neke vrste informance, ki se bo ponavljal tedensko po predvidenem urniku dogodkov.« Omenjeni projekt bodo v krški galeriji izvedli v septembru, do konca leta pa sledi odprtje še ene razstave.

(eP)

krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi