Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
14.09.2020
13:58
Galerija Krško, razstava
Foto: Ana Šuligoj
V soboto, 12. septembra, so v Galeriji Krško odprli razstavo Ane Šuligoj, umetnice mlajše generacije, ki se predstavlja s fotografsko serijo Nedoločljivi.

V Galeriji Krško gostijo razstavo Ane Šuligoj Nedoločljivi

KRŠKO Emina Djukić je o seriji napisala, da predstavlja radikalno očiščenje družbenih konvencij, [saj] se avtorica osredotoči zgolj na snovni del človeškega bitja, corpus nudus. Ker pa so naša telesa (pre)polna individualnih sledi, Šuligojeva portretirance popolnoma prekrije z belo rjuho in s tem postavi na skupni imenovalec. Prek variacij gest opazuje, koliko identitete se prikrade skozi draperijo. S svojimi fotografijami raziskuje, kaj je individuum, koliko in do kod je zunanjost indikator notranjščine, ter zagovarja, da identiteto posameznika začrta že drža telesa.

Ana Šuligoj (1988) je leta 2014 diplomirala iz fotografije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Podiplomski študij fotografije je končala na Univerzi Aalto na Finskem. Maturirala je na Umetniški gimnaziji v Novi Gorici, dramsko-gledališka smer, nato je študirala novinarstvo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. V obeh ustanovah je zasnovala osebno zanimanje, ki ga danes poskuša izražati s fotografijo. Gledališče kot ideja performativnega poustvarjanja in vživljanja v identiteto drugega, in družboslovje kot znanstveno raziskovanje aktivnosti posameznikov in skupin. Ta pogleda sta se pri Ani Šuligoj s študijem fotografije združila v iskanje odgovorov na prastara, a hkrati popolnoma aktualna vprašanja o izvorih, mejah in koncih identitete: kaj nas določa kot posameznike, do kod sežejo družbeni konstrukti, kaj in koliko prispeva značaj kot »začimba« posameznika in kaj ima z vsem tem skupnega naše telo?

(Besedilo povzeto po: Djukić, E. (2016). Ana Šuligoj. Membrana 1(1), 6.)

Vir: Kulturni dom Krško

krško
kulturni dom krško

Pridružite se nam