Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
22.10.2019
08:40
Foto: Maruša Lapuh
V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidar Jakac so v petek, 18. oktobra, odprli grafično
razstavo gornjeradgonskega umetnika Matjaža Gederja.

Matjaž Geder, Na krilih / On the Wings

KOSTANJEVICA NA KRKI Na postavitvi so predstavljena grafična dela nastala v zadnjih dveh letih, izvedena v tehniki monoprinta. Gre za unikatne grafike, ki brišejo ločnico med slikarskim in grafičnim izrazom.

Sodobne družbene teme in krize časa, v katerem živimo

Matjaža Gederja zanimajo sodobne družbene teme in krize časa, v katerem živimo. Umetnik je dobro poznan po svojih delih, v katerih odpira vprašanja o sistemih v družbi, posameznikovem uporu in iskanju mej ter želji po svobodi, kar se najbolj izrazi ravno v tematikah, povezanih z dobo odraščanja. Z mladostniki umetnika veže posebna vez, saj jih vsakodnevno srečuje in poučuje kot učitelj likovne umetnosti. Motivi iz učilnic v obliki predmetov, kot so ravnila ter štampiljke, s katerimi učitelji ocenjujejo dosežke učencev, motiv šolskih klopi in zelena barva šolskih tabel se pogosto znajdejo na njegovih grafikah. Porisane in popisane šolske mize z risbami, slogani ter verzi, v katerih je ujet konglomerat drobcev mladostniškega sveta, hrepenenj, zanimanj in uporništva, pa so najpogostejše ozadje umetnikovih grafik.

Fotogalerija (Foto: Maruša Lapuh):

Naslov razstave Na krilih označuje tako mladostniško zanesenost in prestopanje mej kot tudi željo po preseganju konfliktov, navdih in let domišljije. Razstavo tematsko dopolnjujejo mobili v obliki papirnatih letal, potiskanih z ovoji psihofarmakoloških tablet, ki odražajo željo po premikanju, osvoboditvi iz spon družbenih sistemov ter nadzora v šolah in družinah. Hkrati nosijo sporočilo o globokih dušenih stiskah in epidemiji pomirjeval in antidepresivov, ki jih za »normalno« funkcioniranje v disfunkcionalnem svetu potrebuje vse več mladih. Kustodinja razstave je Kristina T. Simončič.

Razstava bo na ogled do 15. decembra

Ob razstavi načrtujejo tudi dve pedagoški delavnici, eno za otroke in mladino ter medgeneracijsko, ki jo bo vodil Matjaž Geder in bosta na sporedu v novembru in decembru. Razstava bo na ogled do 15. decembra 2019.

O umetniku:

Matjaž Geder je rojen leta 1976 v Murski Soboti. Osnovno šolo je obiskoval v Gornji Radgoni. Po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani je nadaljeval študij na Likovnem oddelku Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, kjer je diplomiral leta 2002. Zaposlen je na OŠ II Murska Sobota kot likovni pedagog in mentor Gledališkega kluba. Kot čIan gledališke skupine Ars Altera Pars je igral v performansih, kratkih filmih in lutkovnih predstavah. Ukvarja se z grafiko, slikarstvom in ilustracijo. Živi in ustvarja v Gornji Radgoni.

(Galerija Božidar Jakac, bš, eP)

kostanjevica na krki
galerija božidar jakac
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja