Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
03.03.2020
12:08
Radioamaterji Krško
Foto: Nina Sotelšek / Mestni muzej Krško
V Mestnem muzeju Krško bodo odprli občasno razstavo o delovanju krškega kluba radioamaterjev.

Radioklub Krško

Razstava v Mestnem muzeju Krško

KRŠKO Kot so sporočili iz Kulturnega doma Krško, je večplastna razstava nastajala kot skupen projekt društva in muzeja, odprta bo do 14. februarja 2021.

Vpogled v 60-letno delovanje kluba

Na razstavi bodo obiskovalci dobili vpogled v 60- letno delovanje Radiokluba »Krško«, ki so ga, kot je v besedilu razstave zapisal Drago Bučar: "Leta 1959 ustanovili tehnično napredni dijaki takrat na novo ustanovljene Tehnične šole Krško. To so bili Srečko Grošelj, Emil Dolinšek in Franc Oštir. V klub so se kmalu vključili tudi nekateri drugi občani Krškega, med drugim Milan Žuraj, Rajko Županc, Vinko Pirc, Leon Leonardis, Stanko Klinec, Milan Colnar, Anton Drobež in drugi. Domači aktivist Boško Karabaš je kot dolgoletni tajnik kluba in pozneje tudi kot predsednik poskrbel za organiziranost in vsebino aktivnosti, za kar mu je nacionalno radioamatersko združenje podelilo več priznanj."

Delovanje kluba in prizadevnost članov je predstavljena skozi tehniko in njihovo gradivo

Kakor dodajajo v sporočilu, "je delovanje kluba in prizadevnost njegovih članov predstavljena skozi tehniko in ostala gradiva, ki so jih radioamaterji v preteklih desetletjih uporabljali za izvajanje svojih aktivnosti. Delovanje kluba je prikazano tudi z izbranim bogatim fotografskim gradivom in z video posnetki iz Arhiva Radiokluba »Krško« in Arhiva TV Slovenija. Izpostaviti je potrebno, da gre pri tej razstavi za večplasten projekt; člani društva, ki ga vodi predsednik Bojan Klavžar, so namreč Mestnemu muzeju Krško podarili del tehnične opreme in del arhiva. Muzej je s tem dobil dragoceno gradivo, s katerim imamo možnost predstaviti dejavnost radioamaterske organizacije, v katero je danes vključenih 50 članov. Mestni muzej Krško tako tudi s to razstavo izpolnjuje svoje poslanstvo, to pa je predstavljanje dediščine mesta, občine in njenih prebivalcev. Predpogoj za kakovostno izvajanje dejavnosti je strokovni kader, ki razvija zbirke skladno s poslanstvom in zbiralno politiko, jih ureja po veljavnih muzejskih standardih in skrbi tudi za predstavljanje zbranega gradiva javnosti."

Razstava, radioamaterji Krško

Razstava bo odprta do 14. februarja 2021.

"V zadnjih letih smo v Mestnem muzeju Krško veliko energije vložili v komunikacijo z našimi javnostmi in v tem okviru nas še posebej veseli, da v muzejski prostor prihajajo prebivalci mesta in občine Krško s svojimi pogledi in predlogi za ohranjevanje dediščine. Tako se razvijamo v muzej, ki je s skupnostjo in njeno dediščino večplastno povezan. Primer takega uspešnega sodelovanja je tudi pričujoča razstava, katere pobudnik je bil član Radiokluba »Krško«, Boško Karabaš. Razstava bo odprta do 14. februarja 2021," dodajajo v sporočilu.

(bš)

krško
kulturni dom krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja