Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
24.02.2020
14:30
Rudi Stopar
Foto: ePosavje.com
V sevniški galeriji Eskulap, ki se nahaja v zdravstvenem domu, je na ogled fotografska razstava vsestranskega umetnika Rudija Stoparja.

Fotografije iz nekih drugih časov

Rudi Stopar razstavlja v Zdravstvenem domu Sevnica

SEVNICA Sevniški vsestranski umetnik Rudi Stopar se tokrat predstavlja s svojo prvo samostojno fotografsko razstavo. "Krivda je na tem, da so me prijatelji za 25-letnico galerije Eskulap, ki smo jo ustanovili takrat zaradi pacientov, ki prihajajo v naš sevniški hram in izbral sem fotografije iz peš potnega časa. To so fotografije, ki sem jih delal pred 65 leti do 56 leti. To se pravi več kot pol stoletja," pravi Stopar.

Zorki, Smena, Yashica

V tistem času je bila fotografija zelo redka. Fotoaparate so imeli le redki srečneži, pove Stopar. "Meni so prve fotoaparate posodili kolegi, to so bil takrat Zorki. Moja prva kamera je bila Smena, šele leta 1961 pa sem za dve plači takrat komaj v starinarnici v Zagrebu dobil fotoaparat Yashica."

Fotografije Rudija Stoparja v Zdravstvenem domu Sevnica

In razstavljene fotografije so iz tistega časa. "Težave so bile tudi z razvijanjem, predvsem pa so bile težave z izostritvijo, s pravilno osvetlitvijo in pravilno oceno daljave," doda Stopar.

Na vse omenjene težave pa je pozabil v trenutku, ko je zagledal motiv, vreden posnetka. "Takrat sem jaz bil zaposlen v Jugotaninu. Leta 1964 sem moral it v tovarno, sem vzel s seboj fotoaparat, zlezel na naš 42-metrski dimnik in posnel fotografije, kolikor sem iz tistih stopnic lahko. Obrnjen sem moral biti s hrbtom na dimnik, na varovalni obroč sem se pa naslanjal," še pove Stopar.

Pred 55 leti na vrhu dimnika v Taninu

"Pred 55 leti je bil to spoštljiv podvig, s kar nekaj tehničnimi težavami. Fotografije so bile v različnih dolžinah in krožne. Prijatelj in mojster fotografije pa mi je pred 5 leti iz teh diapozitivov panoramsko sliko tega," še doda Stopar.

Na ogled je več kot 50 fotografij

V galeriji Eskulap pa je na ogled še 52 fotografij. Rudi Stopar se s fotografijo sicer ukvarja še danes. "Danes imamo mobitele pa je pravzaprav inflacija fotografije in je vprašljivo, če bodo te fotografije doživele to starost, ki so jo moje klasične fotografije," pove Stopar.

(bš)

zdravstveni dom sevnica
sevnica
posavski tednik
video

Pridružite se nam