Skip to main content
V Posavju 8.5° C Četrtek, 25. 2024
13.08.2019
08:11
Foto: Ansat TV
Mateja Kavčič v svojih projektih vzdržuje vez z naravo. To svojo izkušnjo je kot neke vrste naravno umetniško terapijo ali vsaj kot pozitivno lepo doživetje za vsa čutila, ponudila tudi obiskovalcem.

Mateja Kavčič - Vezi

Razstava v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki

KOSTANJEVICA NA KRKI Mateja Kavčič je cel mesec julij ustvarjala v priložnostnem ateljeju, ki se nahaja v neobnovljenem delu zahodnega krila galerije. Naslov razstave je Vezi. "S tem sem mislil na različne vezi, ki jih imamo ljudje med seboj. Odnos med partnerji, družinske vezi, vezi do domačega kraja. Hotela sem poudariti, da se te vezi dandanes izgubljajo in se navezujemo na stvari, na digitalne naprave," pove avtorica.

"V potrošniški družbi se nam ponujajo neprimerne, negativne, lažne, nenaravne vezi"

Kot pravi, se nam v današnji »kibernetski« potrošniški družbi ponujajo neprimerne, negativne, lažne, nenaravne vezi. Ne ločimo več, katere so dobre za nas in katere bi bilo bolje pretrgati.

"Že samo z enim odmikom v naravo se lahko sprostimo"

"Hotela sem ponuditi priložnost, spomniti ljudi, da dobro počutje ne stane nič. Že samo z enim odmikom v naravo se lahko sprostimo, se umirimo," pove Kavčičeva. Velik del postavitve je tudi vonj, ki po besedah avtorice človeka takoj vrže v naravno stanje.

Pletenje kit, vezi iz močvirskih trav

Sicer pa pletenje kit – vezi iz močvirskih trav Mateje Kavčič lahko asociira na spletanje las, nežnost, skrbnost, ljubezen, odnos matere in hčere. "Kite asocirajo tudi na naše poti, kako se srečujejo skozi življenje, kako se spletajo vezi med seboj," pove avtorica, ki v svojih projektih vzdržuje vez z naravo.

Pozitivno doživetje za vsa čutila

To svojo izkušnjo je, kot neke vrste naravno umetniško terapijo ali vsaj kot pozitivno lepo doživetje za vsa čutila, ponudila tudi obiskovalcem odprtega ateljeja v Galeriji Božidar Jakac. Avtorica se je letos sem se prijavila na razpis za odprti atelje na Ministrstvo za kulturo. "Zelo sem vesela, da sem ga dobila. V tem prostoru sicer delam že tri leta in sem zelo počaščena, da lahko. Prostor mi je zelo všeč."

Zelo dober odziv obiskovalcev

Odziv obiskovalcev je bil tudi letos zelo dober. "Prihajajo naključni turisti, tudi domačini, zelo medgeneracijski obiskovalci. Fajn se mi zdi, ker dobim povratne informacije. Marsikaj vprašajo in dobijo odgovore. Tudi oni pravijo, da je tak odnos z umetnikom dragocen," še pove avtorica.

Postavitev bo na ogled do konca avgusta

V sklopu projekta je potekalo tudi več delavnic za otroke in medgeneracijska delavnica, na kateri so udeleženci z umetnico pletli kite iz trav. Postavitev je v ateljeju na ogled še vse do konca avgusta.

Ansat TV

kostanjevica na krki
galerija božidar jakac
posavski tednik
ansat tv
video

Pridružite se nam