Skip to main content
V Posavju 7.1° C Četrtek, 25. 2024
10.02.2021
10:07
Zaključek projekta Posavci beremo skupaj
Foto: Knjižnica Brežice
Spomini sežejo v leto 2010, ko so v Valvasorjevi knjižnici Krško zasnovali in izvedli projekt Beremo skupaj. Tega so leto dni kasneje preimenovali v Posavci beremo skupaj.

Jubilejni Posavci v brežiški knjižnici

Zaključek letošnje bralne sezone projekta Posavci beremo skupaj

BREŽICE Projekt Beremo skupaj so leto dni kasneje preimenovali v Posavci beremo skupaj in ga nadaljevali s pridruženimi močmi Knjižnice Brežice in Knjižnice Sevnica. Projekt je tako skupni nastop knjižnic Posavja na področju bralne kulture. Z njim knjižničarji nagovarjamo vse bralce, vodilo pri izbiri naslovov za bralni seznam tekočega leta pa je izbor kakovostnega in berljivega leposlovja s čim pestrejšo zasedbo avtorjev in založb. Nabor minulega desetletja tako obsega 340 knjižnih naslovov; od tega so 105 romanov, pesniških zbirk in esejev napisali slovenski avtorji, ostale pa tuji avtorji 60-ih različnih narodnosti.

Časovni očrt projekta tradicionalno označujeta 21. marec in 20. november. Vsak začetek in zaključek bralne sezone smo v vseh treh knjižnicah skozi leta pospremili z literarnim večerom za širšo javnost. Praviloma smo gostili avtorje, katerih delo je bilo uvrščeno na bralni seznam tekočega leta. Prav v jubilejni sezoni, ki smo jo zaradi epidemioloških razmer podaljšali do včerajšnjega 8. februarja 2021, pa smo bili primorani v izvedbe brez uvodnih in zaključnih dogodkov. Tako bomo nagrajencem, v Brežicah jih letos ob zaključku bralne sezone štejemo 12, knjižne nagrade predali ob snidenju v knjižnici. Letošnje nagrade, z naslovom Domače knjižnice, nosijo podpis Agate Tomažič.

Sicer pa desetletna statistika razkriva, da smo v Brežicah skupno zabeležili 210 nagrajenih bralcev, v knjižničnih prostorih pa so se v sklopu programa zvrstili naslednji ustvarjalci: Helena Cestnik oziroma Alenka Šet (2 gostovanji), Goran Vojnović, Dušan Čater, Vlado Žabot, Evald Flisar, dr. Manca Košir, Vesna Kravcar, mag. Mea Valens, Sebastijan Pregelj, Nina Novak Oiseau, Saša Pavček, Carmen L. Oven, Bina Štampe Žmavc, Sonja Dolžan, Maja Gal Štromar, dr. Nataša Rogelja in dr. Izar Lunaček.

Posamezniki so z nami brali vsa leta, spet druge je nagovoril trenutni letni nabor ali kar razstavljena knjiga na mrežnem panoju leposlovnega oddelka naše knjižnice. Hvala vsem za zaupanje, Zavodu Neviodunum pa za izkazano medijsko podporo. V teh dneh posavski knjižničarji že snujemo vsebino nove bralne sezone, vam pa jo že tradicionalno predstavimo na svetovni dan poezije, 21. marca 2021.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

knjižnica brežice
knjižnica sevnica
valvasorjeva knjižnica krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja