Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
16.03.2020
19:11
Žiga Divjak, nagrada Slavka Gruma
Foto: rtvslo.si
Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih besedilih. Letos bo predvidoma bo v juniju, žirija je izbrala letošnje nominirance za naj besedilo.

Med nominiranimi avtorji tudi Krčan

Žirija je letos prebrala 41 besedil za nagrado Slavka Gruma ter 16 besedil v kategoriji za mladega dramatika. Za nagrado Slavka Gruma je nominirala štiri besedila, med njimi tudi je tudi Krčan. Med nominirani besedili so Izkoristi in zavrzi me Ize Strehar, Naše skladišče Tjaše Mislej, rabljena roba Simone Semenič, Sedem dni Katarine Morano in Žige Divjaka ter Vse OK Simone Hamer.

Utemeljitev nominacije

Katarina Morano in Žiga Divjak: SEDEM DNI

Besedilo Sedem dni je niz sedmih zgodb in situacij, ki so organizirane kot dnevi v tednu, kar kaže določeno zaključenost in ponovljivost; dramski fragmenti si sledijo od priprave na nov krog dela in zaključijo s tistim, zaradi česar sploh delamo, kar delamo, torej s prostočasnimi in razvedrilnimi opravili. Niz epizod iz vsakdana oziroma omnibus sledi različnim življenjskim obdobjem, od mladega para, ki išče najemniško stanovanje zase in za prihajajoči naraščaj, prek živčnega zloma nekdanjega mojstra varilstva, ki zdaj našemljen v kravo animira otroke v nakupovalnem središču, in frenetične izpovedi preobremenjenega kreativca, ki mu ne gre in ga stiskajo roki, on pa pritiska navzdol na tiste še bolj odrinjene in nemočne ... Brat in njegova v tujino preseljena sestra ob usodi stare psice ugotavljata, da se je svet postaral in razpršil, medtem ko družinski izlet razkrije nefunkcionalnost družine, preutrujenost in slabo vest staršev. Prav vse dramske osebe so izpostavljene degradaciji, življenje se jim je obrnilo proti pričakovanjem. Sedem dni je minimalistično spisano besedilo, s pomenljivimi premolki, ne gre za razkrivanje velikih ali potlačenih resnic preteklosti, socialno dno, brezpravni zdomski delavci, ki so jih zafrknili z neplačevanjem prispevkov, so presvetljeni s pozicijo birokratov, ki jim ne morejo pomagati, tudi če bi hoteli, ker je celoten sistem tog in nepravičen. V besedilu, ki ponuja družbeni prerez skozi generacije, izgubljajo vsi, svet se kaže kot prostor postopne degradacije. Kljub temu pa v atmosferah in karakterizaciji natančno izpisano besedilo ni brez humorja in ironije že pri izbiri tem, ki jih načenja, niti pri spretnem izpisovanju replik, ki so ozemljene in kar najbolj podobne verističnemu govoru. Sedem dni predstavlja prerez današnje družbe in poskuša biti pri naboru tem in motivov čim širši, da bi se toliko bolj pokazalo stanje na potrošništvo, brezbrižnost in posameznikovo nemoč obsojenega sveta.

(eP)

krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja