Skip to main content
Sreda, 17. april 2024
09.09.2019
13:35
Foto: Doroteja Jazbec
Ni vsaka juha, ki se skuha, takšna, da bi si zaslužila ugled nedeljske goveje juhe. In v tem duhu je na Vrhovem preteklo soboto potekalo mednarodno družabno srečanje z osrednjo tekmovalno rdečo nitjo.

Festival goveje juhe na Vrhovem

VRHOVO Zmagovalke prvega Festivala goveje juhe so postale "Sončne gasilke" iz PGD Vrhovo. Organizatorja kulinaričnega srečanja, katerega strokovni vodja je bil Lojze Čop, znani kuharski mojster, sta bila Prosvetno društvo Vrhovo in Prostovoljno gasilsko društvo Vrhovo, idejo za organizacijo prav tega dogodka pa je dal Fadil Mušinović, ki je v preteklem letu sodeloval na pasuljadi v Srbiji in predlagal, da pa bi bilo v kopici tekmovanj v najboljši pripravi denimo praženega krompirja in golaža, zanimivo pripraviti tekmovanje v najboljši pripravi goveje juhe.

V in ob tamkajšnjem prosvetnem domu so bile razporejene stojnice, na katerih je potekalo v prvi vrsti kuhanje goveje juhe v boju za naziv najboljše, dodana vrednost temu pa je bilo seveda druženje, ki je kljub deževni vremenski napovedi, odlično uspelo. Ekipe so sestavljali predstavniki različnih društev, ekipni duh so združili zaposleni v Savskih elektrarnah (HE Vrhovo) in niti najmočnejša radeška politična stranka ni manjkala.

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec):

Po treh urah kuhanja razglasili najboljše

Sproščen klepet, smeh in druženje v veselem vzdušju so nenehno spremljali celoten postopek priprave goveje juhe, od trenutka, ko so se prižgali plinski gorilniki, pa vse do oddaje vzorcev v ocenjevanje.

V sklopu obeležitve radeškega občinskega praznika

Dogodka, ki je bil organiziran v sklopu obeležitve radeškega občinskega praznika, so se udeležili tudi župan Občine Radeče, Tomaž Režun s podžupanom Janezom Prešičkom, poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije, Matjaž Han ter župan Občine Velika Plana, s katero so Radeče šesto leto pobratene, Igor Matković. Po treh urah je nastopil trenutek resnice, ko je bilo potrebno oceniti posamezne juhe in nato seveda razglasiti najboljše. Ne le v pripravi juhe.

Tudi z vidika najboljše urejenosti ekipe in prostora - na tem delu so se najbolj izkazale članice Aktiva kmečkih žena Loka, naziv najbolj simpatične ekipe so prejeli "Župcarji z Loga", med vsemi zakuhami pa so največji vtis pustile članice Društva upokojencev Sevnica.

Zmagale Sončne gasilke

Med 16 sodelujočimi ekipami je 1. mesto dosegla ekipa "Sončne gasilke", ki je nastopila v okviru PGD Vrhovo, 2. mesto je zasedlo Društvo kmečkih žena Arnike s Svibna, 3. mesto pa je pripadlo ekipi "Gasilke Gasilske zveze Radeče". Druženje se je po tem, ko so bile podeljene zahvalna priznanja za sodelovanje ekipam, prvim trem in gostom iz Velike Plane pa tudi nagrade, nadaljevalo ob živi glasbi.

Pred razglasitvijo rezultatov je vsem sodelujočim zrasla kuharska samozavest ob razkriti oceni, da je bilo med 16 sodelujočimi kar 15,8 odličnih juh, so pa najboljše od ostalih ločile malenkosti kot je denimo bistrost juhe in tudi vsebnost soli (kar polovica vzorcev juh je bilo nekoliko premalo soljenih). Strokovno znanje in presoja glede na lastne brbončice sta ocenjevalni komisiji v sestavi Romana Zeme (vodja kuhinje Prevzgojnega doma Radeče) ter kuharska mojstra Janez Zajec in Lojze Čop, pomagali do končne odločitve, kdo je pripravil najboljšo govejo juho, vključno z zakuho.

Doroteja Jazbec

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja