Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
23.11.2020
19:32
Tradicionalni slovenski zajtrk
Foto: Občina Brežice
Občina Brežice je v sodelovanju z Občinsko čebelarsko zvezo Brežice tudi letos nadaljevala s tradicijo slovenskega zajtrka na aktualnim razmeram prilagojen način.

10. tradicionalni slovenski zajtrk letos potekal drugače

BREŽICE Vrtcem, kjer izvajajo nujno varstvo otrok, so se pri izvedbi tradicionalnega slovenskega zajtrka pridružili tudi varovanci socialno varstvenih organizacij (Enota VDC Brežice, Ozara Slovenije – Enota Brežice, zavod Papilot) in zaposleni v občinski upravi. Ob tej priložnosti se Občina Brežice zahvaljuje vsem čebelarjem v občini, ki so tudi letos podarili med za slovenski zajtrk.

Fotogalerija (Foto: Občina Brežice):

Vsem novorojenčkom v brežiški občini podarjajo medovito drevo

Kot je dejala Patrica Čular, vodja Oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj, je Občina Brežice letos sodelovanje z Občinsko čebelarsko zvezo še nadgradila. Letos občina namreč prvič podarja vsem novorojenčkom medovito drevo. Starši v letu 2020 rojenih otrok so v tem tednu po pošti prejeli bon za prevzem lipe ali medovitega sadnega drevesa po izbiri, ki ga lahko prevzamejo pri izbranih ponudnikih. Bon je veljaven do 1. maja 2021, tako da lahko starši poleg še vedno ugodne novembrske sezone sajenja dreves, ujamejo tudi spomladanski čas sajenja. 

Tradicionalni slovenski zajtrk

Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki običajno poteka vsak tretji petek v novembru, je namenjen izboljšanju zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo. Otroci se ob zajtrku, ki ga sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolka na prijeten in zabaven način poučijo o pridelavi domače hrane in zdravemu načinu življena. Župan občine Brežice Ivan Molan se je vsako leto udeleži zajtrka na eni izmed šol in vrtcev v občini. Letos zaradi epidemije in z njo povezanih ukrepov izvedba zajtrka v šolah fizično ni mogoča, zavedanje o pomenu lokalno pridelana hrane pa je letos še toliko večje. S podarjanjem medovitih dreves ob rojstvu otroka Občina Brežice poleg drevesa kot simbola življenja spodbuja tudi zavedanje o pomenu lokalno pridelane hrane, ohranjanja okolja in čebel, od katerih je odvisnih kar 90% svetovne proizvodnje hrane.

(Občina Brežice, eP)

brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja