Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
14.04.2022
09:30
100. seja sveta regije Posavje
Foto: ePosavje.com
Na jubilejni 100. seji so se v sredo v družbi GEN energija sestali člani sveta regije Posavje in se seznanili s potekom projekta JEK2, projektom izgradnje drugega bloka krške jedrske elektrarne.

100. seja sveta regije Posavje 

KRŠKO Kot je po seji povedal predsednik sveta regije Posavje in radeški župan Tomaž Režun, "je bila predstavitev projekta JEK2 korektno izpeljana. Zadovoljni smo v toliko, da smo prvi, ki smo se seznanili s strani GEN-a. Umeščanje v prostor, ljudje tukaj živijo in morajo dobiti jasna zagotovila, kaj jih čaka. Eno je seznanitev, naprej pa bo še kar nekaj vode preteklo proti Brežicam in Hrvaški, da bomo - upam, da - našli konsenz."

O vprašanjih

Režun dodaja, "da bo lokalna skupnost, v tem primeru regija Posavje, bo želela imeti zagotovila na vsa vprašanja, ki jih bomo podali. In na vsa naša videnja, katerih se danes sploh še nismo na veliko dotaknili. To prinaša v kraj nemalo stvari, konec koncev tu bo pritok ljudi, potrebno se bo pogovarjati o šolah, o vrtcih, o bolnišnicah. To so moji kolegi, vključno z mano, izpostavili in verjamem, da bomo našli konsenz. Želimo si trdna zagotovila investitorja in konec koncev tudi države, da bomo na vsa naša vprašanja dobili zagotovila, da bo vse to izpeljano, kar se bomo dogovorili, če se bomo dogovorili."

O zagotovilih

"Bilo je zelo jasno povedano, da to ni nuja, ampak je izbira. Verjamem - mislim, da elektrike potrebujemo čedalje več - bodo ti pogovori intezivno potekali v naslednjih mesecih in letih."

O samoumevnosti

"Glede na to, da je v naši regiji že blok 1, se verjetno kar samoumevno pričakuje, da bo v regijo prišel tudi drugi blok. To verjetno pričakujejo ostale regije in konec koncev tudi Ljubljana. Osebno imam še nekaj stvari za povprašati in upam, da bodo moji kolegi danes tukaj to razumeli. Načeloma ni bilo - bohnedaj - proti, ampak bo treba se še kar nekaj pogovoriti in dogovoriti, dobiti zagotovila, kaj prinaša JEK2 v regijo Posavje. Ni bilo tega, da bi bilo odklonilno in da bi bili proti."

O sklepu

Na seji so sprejeli sklep o seznanitvi s projektom in tudi, da se lokalne skupnosti vključijo zraven in podajo svoje videnje na izgradnjo JEK 2. "Verjamem, da bomo te pogovore nadaljevali," dodaja Režun.

Vizija razvoja slovenske energetike

"V Skupini GEN projekt JEK 2 skupaj z ostalimi projekti obnovljivih virov energije in novih investicij obravnavamo kot vizijo razvoja slovenske energetike in tudi razogljičenja družbe. Skupaj z ostalimi projekti pričakujemo, da bi lahko do leta 2035 v nadaljevanju potem razogljičili slovensko elektroenergetiko in potem omogočili z novo brezogljično električno energijo prehod v elektromobilnost, vhod vseh novih toplotnih črpalk v naše domove, hladilne naprave in da lahko podpremo našo gospodarsko rast," je po predstavitvi povedal poslovni direktor GEN energije Danijel Levičar.

Kje je projekt danes?

"Za ta namen večino električne energije pričakujemo iz naslova našega novega projekta JEK2, za katero smo v preteklem letu pričeli z umeščanjem in državnim prostorskim načrtom. V decembru lanskega leta smo zaprosili za pobudo za državni prostorski načrt na samem ministrstvu. To je prva faza umeščanja tega projekta v prostor. Računamo, da bo ključno odločitev o gradnji potrebno sprejeti nekje v letu 2024 ali 2025. Ko bo potrebno sprejeti investicijsko odločitev."

posavje
pokrajine
energetika
gen energija
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja