Skip to main content
V Posavju 8.5° C Ponedeljek, 22. 2024
17.06.2021
13:05
Festival modre frankinje 2021, Sevnica
Foto: ePosavje.com
Po enoletnem premoru je Festival modre frankinje v Sevnici letos znova potekal v grajskem parku, privabil pa je obiskovalce od blizu in daleč. Pogovarjali smo se z najboljšimi vinarji.

11. Festival modre frankinje

SEVNICA "Ambient čudovit, dobra vina in prijetno druženje. Mislim, da smo zaradi virusa to vsi tudi pogrešali in nestrpno pričakovali, da se spet vrnemo v neke tirnice," je dejal Martin Gruzovin iz Vipavske doline. Festival je obiskal tudi Drago Košak iz Šmarjeških Toplic. "Odlično, zelo dobro, vrhunsko," je opisal vzdušje.

Prvak festivala modra frankinja Vina Kozinc

Frankinja ima obetavno prihodnost, so prepričani organizatorji, zato festival proizvajalce spodbuja k čimboljši kakovosti pridelave vin. Na podlagi ocenjevanja vzorcev, letos so jih prejeli 66, vsako leto okličejo prvaka festivala. Letos je to modra frankinja Vina Kozinc. David Kozinc omeni, da so doslej sodelovali pri vseh ocenjevanjih, letos že enajstič. "Velikokrat smo prišli v sam vrh, tokrat pa smo se zavihteli na najvišje mesto in smo zmagovalci oz. prvaki tega festivala. Priznanje meni, naši ekipi in celotni družini, ki se za to trudi, pomeni veliko potrditev našega dobrega dela, dela v pravo smer in seveda veliko motivacijo za nadaljnje ustvarjanje."

Vina so tokrat dosegala zelo visoko kakovost

Sicer pa so člani komisije ocenili modre frankinje v petih kategorijah – starejše frankinje, roseji, predikati, penine in aktualni letnik 2020. Najvišjo oceno slednje je dobila frankinja Vin Dular. "Tega festivala se udeležujemo že od samega začetka, torej enajsto leto, in vedno smo bili pri vrhu – drugi, tretji, peti … Lani smo bili drugi, letos pa nam je uspelo zmagati, kar pomeni, da smo na dobri poti, da je to potrditev našega dobrega dela," je povedal Bogdan Dular, direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek pa je ob tem dodala, da so vina tokrat dosegala zelo visoko kakovost. 

Festival že daje rezultate, ki so si jih začrtali pred desetletjem – to je večje zanimanje za modro frankinjo, so prepričani vinarji. "Dogodek je za modro frankinjo pomemben, saj je le-ta z njim dobila na veljavi, predvsem v naši regiji, v zadnjih letih pa se dober glas širi tudi dlje," festival ocenjuje vinar Jernej Žaren. Bogdan Dular dodaja, da se kakovost frankinje iz leta v leto dviguje. "Kupci pijejo dobro vino in še boljše bodo. Mi se bomo trudili."

Lojze Kerin iz Hiše frankinje pa je izpostavil posebnost Posavja. "Mi pridemo marsikam skupaj, a ne samo zato, da se bi skupaj predstavili, ampak zato, ker se imamo skupaj 'fajn' in nismo 'fouš'. Vsak od nas ima neko svojo zgodbo, drug odtenek. Tako, kot je lahko modra frankinja v različnih odtenkih, so tudi vizije naših kleti različne, skupaj pa lahko naredimo lepo zgodbo našega Posavja."

Modra frankinja povezuje vinarje in vinogradnike

V Sevnici se s Festivalom modre frankinje že 11. leto prizadevajo, da bi ta avtohtona vinska sorta povezala vinarje in vinogradnike, pa tudi oblikovala širšo turistično zgodbo, predvsem v povezavi s kulinariko, tako s sevniško salamo kot s krškopoljskim prašičem, pojasnjuje Mojca Pernovšek. "Po gostilnah v regiji se pojavljajo frankinje in suhomesnati proizvodi, ki morda enajst let nazaj tam niso bili prisotni. Vidimo, da smo kar nekaj prispevali k promociji, osveščenosti ljudi, potrošnji, pridelavi."

Zato si bodo, dodaja sogovornica, preko festivala in ostalih dogodkov še naprej prizadevali za promocijo vinogradništva in kulture pitja vina ter modre frankinje kot sorte vina, ki je po raziskavah nemških znanstvenikov avtohtona slovenska sorta.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

sevnica
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja