Skip to main content
Torek, 28. november 2023
14.06.2019
07:44
Foto: Anton Hruševar
Tudi letos je Turistično društvo Lovrenc Raka v soboto organiziralo že tradicionalno prireditev s prikazom ročne košnje župnijskega hriba Cavsar nad gasilskim domom na Raki.

Ročna košnja Cavsarja na Raki

RAKA Po kratkem jutranjem posvetu ali in napotkih predsednika društva Alojza Kerina glede poteka same košnje je tudi letos prvo red odkosil najstarejši kosec, letos 74- letni Ivan Kozole. Ob zvokih domačega ansambla Raški čbularji so se najstarejšemu koscu skupaj z grabljicami pridružili še ostali kosci in kosica ter tako složno pričeli s košnjo. Da pa ne bi do malice omagali, so poskrbele članice in člani Turističnega društva Lovrenc, podžupan Občine Krško Silvo Krošelj in raški župnik s hladno pijačo.

Po nekaj urni košnji je sledila malica z ocvirki, jajci, domačimi slanimi dobrotami in raško čebulo, ob zvokih domačega ansambla pa so nadaljevali z veselim petjem, ki se je slišalo daleč naokoli.

Fotogalerija:

Za nagrado gobova juha z žganci

Letos so s z košnjo končali malo prej, a to ni bila ovira za kuharje in kuharice, da ne bi imeli pravočasno pripravljene gobove juhe z žganci ter ostalih jedi, ki so še sledile. Letošnje košnje ter ohranjanja stare tradicije so se udeležili župan Občine Krško Miran Stanko, predsednik sveta KS Raka Primož Šribar, prijatelji z Bohorja ter kosci iz Turističnega društva Senovo.

V svojem nagovoru sta tako župan kot predsednik sveta KS Raka vesela, da se ta tradicija,druženje, sklepanje prijateljskih vezi med društvi, ki ohranjajo ljudske običaje in stara kmečka znanja nadaljuje, hkrati pa kot je še dejal predstavnik Turističnega društva Senovo Anton Petrovič, se lahko na tak način turistična ponudba v Občini Krško izboljšuje ali nadgradi.

Priznanja za kosce

Župan Občine Krško in predsednik sveta KS Raka sta podelila še priznanje za udeležbo najstarejšemu koscu – Ivanu Kozoletu,najmlajšemu koscu  Lovru Vidoviču ter zahvalo najstarejšemu kuharju Tonetu Povhetu. Vsem navzočim s se je predstavila tudi Šola zdravja, ki deluje že v 80-tih občinah po celi Sloveniji, telovadijo pa po metodi tisoč gibov doktor Grišina, samo metodo telovadbe je predstavila Helena Španovič, vodja skupin Krškega.

Anton Hruševar

krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja