Skip to main content
Sobota, 3. junij 2023
14.05.2019
20:16
Grafika: Ansat TV
V Sevnici so obeležili 150. obletnico slovenskega tabora. Sevniški tabor se je 2. maja 1869 vpisal med najpomembnejše slovenske tabore, tako po številu udeležencev kot tudi po zrelosti zahtev.

150 let slovenskega tabora v Sevnici

150 LET Taborsko gibanje je bilo slovensko politično gibanje med letoma 1868 in 1871. Zaznamovala so ga predvsem velika zborovanja na prostem. Sevniški tabor, najpomembnejšo politično manifestacijo v Posavju v začetku avstrijske ustavnosti, je organizirala sevniška čitalnica. Oskar Zoran Zelič, ki je na prireditvi uprizoril lik Alojzija Lenčka, pravi, da je bil Lenček veleposestnik z Blance pri Sevnici, v času sevniškega tabora je bil državni poslanec na Dunaju - edini z območja današnje občine Sevnica - in deželni poslanec v Gradcu in kot tak je zavzemal zelo vidno mesto v širšem posavskem prostoru. Lenček je bil predsednik sevniške narodne čitalnice, v kateri se je porodila ideja, da tudi Sevničani in Posavci povežemo ter tu organiziramo slovenski tabor - peti od osemnajstih taborov v Sloveniji.

 

Na sevniškem taboru približno 7000 ljudi

Sevniškega tabora se je udeležilo približno 7000 tisoč ljudi. "Na sevniškem taboru je bilo izrečenih pet zahtev," ob tem pove Zelič.

Predsednik države slavnostni govornik

Slavnostni govornik ob 150-letnici slovenskega tabora v Sevnici je bil predsednik Borut Pahor. V govoru je spregovoril o pomenu ustanovitve in razvoja slovenske države v luči taborskega gibanja pred poldrugim stoletjem in Majniške deklaracije pred 30 leti."Glede Evrope si odgovornost delimo z drugimi, glede medsebojnega spoštovanja in povezanosti ter razvoja naše državnosti pa je odgovornost tako rekoč v celoti na naših plečih," je še povedal Pahor.

Praznik Krajevne skupnosti Sevnica

Svoj praznik je obenem obeležila tudi Krajevna skupnost Sevnica. Praznik namreč temelji na vsebini slovenskega tabora v Sevnici. Več o prazniku Krajevne skupnosti Sevnica pa v sredo na ePosavje.com.

Ansat TV

sevnica
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Novice iz Posavja