Skip to main content
V Posavju 23.7° C Sobota, 12. junij 2021
18.11.2020
11:49
Nujni klici na 113
Foto: arhiv ePosavje
Danes obeležujemo evropski dan boja za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolnimi zlorabami. Ta dan je namenjen ozaveščanju o nujnosti preprečevanja in razkrivanja vseh oblik zlorab otrok.

Vsak otrok ima pravico do otroštva

18. november, evropski dan boja proti spolni zlorabi otrok

KRŠKO 18. november je namenjen ozaveščanju o nujnosti preprečevanja in razkrivanja vseh oblik zlorab otrok, hkrati pa tudi zavedanju o nujnosti podpore in pomoč žrtvam teh dejanj. "Gre za dejanja, ki jih je treba glasno in brez olepševanj obsoditi, saj hudo kršijo otrokove in človekove pravice, otrokom pa povzročajo dolgotrajne posledice," pravijo policisti.

Spolna zloraba otroka zaznamuje za celo življenje

Pomislimo, kako aktivno smo pristopili k reševanju krize, ki je v letošnjem letu nastala zaradi epidemije covida-19. Hitro so bili sprejeti ukrepi za omejitev širjenja virusa, okuženim je bila zagotovljena zdravniška pomoč, hkrati pa je bilo preko vseh medijev mogoče dobiti preventivne nasvete za zaščito pred tem smrtonosnim virusom. "V svetu pa se, žal, še vedno premalo govori o drugih "epidemijah" s hudimi in doživljenjskimi posledicami - govorimo o spolni zlorabi otrok. Podobno kot virus, ki prizadene telo posameznika, tudi spolna zloraba otroka hudo zaznamuje za celo življenje. Posledice so nepopravljive. Prav vsak otrok je lahko žrtev, saj ni znakov, ki bi kazali na to, da ga utegne določena oseba zlorabiti. Po nekaterih raziskavah je že vsak peti otrok žrtev spolne zlorabe v družinskem okolju ali s strani osebe, ki je otroku blizu in mu je dobro poznana," pravijo policisti.

Spolne zlorabe se širijo tudi na splet

Kakor nadaljujejo,"se je potrebno zavedati, da tako kot se spreminja današnji svet, se spreminjajo tudi načini spolnega zlorabljanja in spolnega izkoriščanja otrok in mladostnikov. Spolne zlorabe se širijo tudi na splet. Splet storilcem spolnih zlorab omogoča anonimnost, olajša jim dostop do otroka, nudi pa tudi hitro in enostavno širjenje datotek, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok. Otroci, ki internet dojemajo kot velik del svojega odraščanja, imajo vse manj zadržkov pred deljenjem svojih intimnih fotografij z neznanci z interneta in na družbenih omrežjih. Velikokrat pa se ne zavedajo, da deljenje takih fotografij pomeni doživljenjsko spolno zlorabo, ki se nikoli ne konča. Otrok je ob vsakem deljenju fotografije ali videoposnetka ponovno spolno zlorabljen, kar lahko posledično privede do hudih čustvenih stisk, depresivnosti ali celo samomorilnosti."

Policija, avtomobil

Letno slovenska policija obravnava nekaj več kot 200 kaznivih dejanj zoper spolno dotakljivost

V letu 2020 (podatki so do 17. novembra 2020) je policija obravnavala 74 spolnih napadov na osebo, mlajšo od petnajst let (v letu 2019 je bilo takih primerov 145, v letu 2018 pa 96). "Kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva pa je bilo letos do 17. novembra 2020 zabeleženih 129 (v letu 2019 je bilo takih primerov 134, v letu 2018 pa 138)," dodajajo pocliisti.

Pri otroku opazite znake spolne zlorabe? Nemudoma ukrepajte!

Nekateri znaki spolne zlorabe so lahko nenadna sprememba vedenja, zavračanje umivanja, upiranje preoblačenju ali slačenju, nočne more, samopoškodovanje, (ponovno) močenje postelje, težave v šoli, znanje o spolnosti in seksualno vedenje, ki ni primerno starosti …

Če opazite, da je otrok žrtev spolnih ali drugih zlorab (bodisi vam otrok sam pove ali pa opazite katerega od zgornjih znakov), ne odlašajte s prijavo na interventno telefonsko številko policije 113 ali anonimno številko 080 1200. Prijavo lahko podate tudi na kateri koli policijski postaji v Sloveniji.

(policija.si, bš, eP)

policija

Pridružite se nam