Skip to main content
V Posavju -0.7° C Petek, 27. januar 2023
17.10.2019
11:25
Grafika: Ansat TV
V Dobovi letos obeležujejo 200-letnico šolstva v kraju. Pri tamkajšnji osnovni šoli so minuli petek ob tem odkrili doprsni kip akademika in jezikoslovca dr. Jožeta Toporišiča. Več v nadaljevanju.

200 let šolstva v Dobovi

DOBOVA V Dobovi 200. obletnici šolstva namenjajo posebno pozornost in skozi vse leto pripravljajo več dogodkov. Najprej so postavili etnološko zbirko, junija so pripravili osrednjo proslavo ob jubileju, zdaj pa so še postavili doprsni kip akademiku in jezikoslovcu dr. Jožetu Toporišiču.

Sprva je pouk potekal v kaplaniji

Ivana Baškovič, ravnateljica OŠ Jožeta Toporišiča Dobova, pove, "da imamo prednike, ki se jim je potrebno pokloniti, da so se 30 let po zakonu Marije Terezije o uvedbi osnovne šole, da so se zbrali in začutili potrebo po branju in pisanju. Prve začetki šole so se začeli v osrednjem delu Dobove, zraven cerkve." Pouk je potekal v kaplaniji, leta 1877 pa so začeli graditi novo šolo, v kateri je pouk potekal vse do leta 1994.

 

V novo šolo so se preselili leta 1984

"Že pred 2. svetovno vojno je stala velika stavba, ki je še potem služila veliko let. Dokler se ni zgradila ta šola in šele v letu 1984 smo se preselili na novo lokacijo. Razredni pouk je ostal na stari lokaciji še kar deset let," je še povedala ravnateljica.

Leta 2015 so šolo tudi preimenovali

V letu 2015 so šolo poimenovali po rojaku dr. Jožetu Toporišiču in ob preimenovanju šole so postavili spominski zid v avli pred knjižnico. Doroteja Lipej, knjižničarka na šoli, ob tem pove, da želijo s tem "vsem rodovom otrok pojasniti kdo je on sploh bil. To smo pojasnili z gesli iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika, tako da smo pojasnili akademik, doktor in jezikoslovec. Dobili smo nekaj del njegovih sinov in drugih sorodnikov, ki so nam podarili knjige, ki jih je on ukvarjal."

Odkrili doprsni kip

Tako je nastal prvi del zidu, na drugem delu pa so predstavili Toporišičev portret, ki so ga dobili ob 200-letnici šolstva v Dobovi. Ob odkritju njegovega doprsnega kipa so predstavili še del zapuščine, ki sta ga šoli podarila njegova sinova. "Pomemben je njegov pisalni stroj, na katerega je do konca ustvarjal. Kljub vsem tehnološkim novostim je najraje delal na njemu. Dobili smo tudi nekaj slovarjev, ki so datirani daleč daleč nazaj, nekaj njegovih del in nagrade, ki so bile del njegovega življenjskega opusa," je še povedala sogovornica.

Fotogalerija (Foto: Ansat TV):

Letos okrogli jubilej praznuje tudi vrtec

Dobovsko osnovno šolo, kamor spada tudi podružnična v Kapelah, sicer obiskuje 251 učencev. Letos pa ne praznuje le dobovska šola, ampak tudi tamkajšnji vrtec, ki obeležuje 50-letnico. Renata Furlan, pomočnica ravnateljice v Vrtcu Najdihojca Dobova, pove, da je pred njimi poseben dogodek. "Imeli bomo prireditev ob 50-letnici predšolske vzgoje v vrtcu. Namenjen bo otrokom, zaposlenim, staršem in vsem, ki sodelujejo in so del te predšolske vzgoje."

Učenci šole so ob odkritju spomenika pripravili prijeten kulturni program, slavnostni govornik pa je bil predsednik Slavističnega društva Slovenije dr. Matej Šekli.

Ansat TV

brežice
dobova
šole v posavju
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja