Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
22.05.2020
12:28
Foto: arhiv ePosavje
Javno zdravje je v zadnjih desetletjih izpostavilo debelost kot enega izmed ključnih javnozdravstvenih problemov 21. stoletja.

22. maj je evropski dan debelosti

Kako se ji lahko izognemo?

KRŠKO Svetovna zdravstvena organizacija je leta 1997 debelost uvrstila med kronične presnovne bolezni, za katero je značilno čezmerno kopičenje maščevja v telesu. Povečana telesna masa sama torej še ne pomeni debelosti, saj je lahko večja tudi na račun mišic, kosti ali edemov.

Glavni vzrok debelosti in čezmerne hranjenosti je neravnovesje med energijskim vnosom in porabo. Debelost nastane, kadar s hrano v telo vnesena energija presega porabo energije. Pri sodobnem človeku se povečuje vnos energijsko bogate hrane, ki je bogata z maščobami, s soljo, sladkorji ter osiromašena z vitamini, minerali in z drugimi mikrohranili. Nenormalne vzorce hranjenja pogosto opazimo v industrializiranih okoljih, kjer ljudje s »hitro hrano«, bogato z maščobami, vnesejo v telo ogromno kalorij. Velik vpliv na hranjenje ima tudi občutek nagrade ob uživanju hrane, pri čemer imata pomembno vlogo limbični in dopaminski sistem. Zmanjšala se je tudi telesna dejavnost zaradi sedeče narave dela, spremenjenih oblik transporta in večje urbanizacije.

V Sloveniji postaja debelost velik javnozdravstveni problem, ki zmanjšuje dolžino in kakovost življenja s pojavom različnih obolenj. Debelost je povezana s povečanim tveganjem za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, različnih vrst raka, z nastankom zvišanega krvnega tlaka ter boleznimi srca in ožilja, za nastanek jetrnih bolezni, žolčnih kamnov, ortopedskih zapletov, dermatoloških sprememb, nevroloških in hormonskih motenj ter psihosocialnih posledic.

Samo poznavanje ustreznega načina prehranjevanja ter zadostne in primerne telesne aktivnosti še ne zagotavlja uspešne izgube odvečne telesne teže. Pri pridobivanju in vzdrževanju prekomerne telesne teže imajo namreč pomemben vpliv tudi psihološki dejavniki. Kljub trdni odločenosti in začetni navdušenosti proces spreminjanja življenjskega sloga ne poteka vedno gladko, saj se lahko na poti k doseganju želenega cilja soočamo s številnimi ovirami. Pomanjkanje motivacije ob trdem delu in spreminjanju do sedaj znanih ter ustaljenih vzorcev ni edini razlog za neuspešno izgubo telesne teže. Najpogostejši psihološki razlogi za čezmerno telesno težo so neustrezni mehanizmi soočanja z vsakodnevnimi težavami in neprijetnimi čustvi (marsikdo hrano uporablja kot mehanizem za samopomiritev, tolažbo ali nagrado), neugodne življenjske okoliščine, travmatične izkušnje, nizka samopodoba in nesprejemanje samega sebe, pomanjkanje kvalitetnih bližnjih odnosov z drugimi ljudmi in stres, ki si ga z visokimi pričakovanji in samokritiko pogosto ustvarjamo sami.

Tako se moramo zavedati, da se za vsako odvečno telesno težo skriva svoja zgodba. Za izgubo prekomerne telesne teže je torej potreben pogum in trdo delo tako na telesnem kot psihičnem področju.

Na različnih ravneh zdravstvenega varstva potekajo številni programi za obvladovanje telesne mase in ozaveščanje laične javnosti o resnosti problema. V Zdravstvenem domu Krško že vrsto let poteka delavnica Zdravega hujšanja. Udeleženci prejmejo strokovno podporo in pomoč pri zdravem hujšanju, znanja in veščine za spreminjanje prehranskih in gibalnih navad ter psihološko podporo v procesu hujšanja in vzdrževanja zdravega življenjskega sloga. V delavnico se vključuje diplomirana medicinska sestra s specialnimi znanji, diplomirana fizioterapevtka in magistra psihologije. Delavnica ima dobre rezultate, poteka enkrat tedensko v obliki skupinskih in individualnih srečanj.

Vse zainteresirane vabimo, da nam pišejo na naslov helena.zulic@zd-krsko.si ali nas pokličejo na telefon 07 488 0269 ali 051 633 501. Prav tako vas vabimo, da obiščete našo spletno stran http://www.zd-krsko.si/, kjer lahko pridobite informacije o ostalih programih našega Zdravstveno-vzgojnega centra Krško.

Katja Posnic, magistra psihologije
Helena Žulič, dipl. medicinska sestra s spec. znanji

Zdravstveno-vzgojni center Krško

krško
zdravstveni dom krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja