Skip to main content
Petek, 22. september 2023
25.03.2021
09:46
Sončnica
Foto: freepik.com
Marec je nedvomno posvečen ženskam. V tem pomladnem mesecu praznujejo dvakrat, osmega dan žena, petindvajsetega pa materinski dan.

Ob materinskem dnevu, 25. marcu

Materinski dan prinaša žalost in srečo

"Materinski dan je lahko čudovit dan za mnoge ženske. Dan praznovanja, časti in ljubezni. Toda za tiste, ki smo matere otrok, ki so prezgodaj odšli, je materinski dan pogosto napolnjen s strahom, žalostjo in nenasitnim hrepenenjem," sporočajo iz Društva Solzice, kjer pomagajo družinam, ki so izgubile otroka med nosečnostjo ali kmalu po porodu. "Zaznamuje ga bolečina, ki se razlije iz našega srca do globine naših kosti. Omejena je z vedno prisotno luknjo v naših srcih, v naših življenjih, tako globokih in širokih, da je nič in nihče ne more zapolniti," dodajajo.

"Naše roke so prazne, a hrepenimo po njih, da bi bile polne. Smo matere, a svet pogosto pozablja, še posebej, če nimamo več živih otrok, ki bi jih nosili in držali zunaj svojega srca." Žalujoča mamica nima oprijemljivih in fizičnih dokazov, da je mama, še dodajajo, pravzaprav se kot taka niti ne čuti, ker ne more početi stvari, ki bi jih počela kot mama.

"Nič ne more razbremeniti bolečine, ki ji leži na duši in v srcu."

Namesto tega urejuje grob dragega otroka. "Materinski dan je za mamico dodaten opomin na to, da otroka ni več. Na roko, ki je ne more držati, na objem, ki ga ne more pokloniti otroku. Z njim se lahko pogovarja in ga prikliče v svojih molitvah. Ljudem pripoveduje svojo zgodbo o njem, kako je bil spočet in do dneva, ko je umrl. Vendar so MAME z veliko začetnico. V naročju so objemale svojega spečega otroka in se morale od njega posloviti in ga pokopati. So mame svojih otrok in tega jim nihče ne more vzeti," še sporočajo iz društva.

Četudi je mama že mama - na ta dan začuti delček osamljenosti. Nič ne more razbremeniti bolečine, ki ji leži na duši in v srcu. Za mamice, ki že imajo otroke, je to dan, ko je razpeta med žalovanjem in praznovanjem, na ta dan se smejijo in tiho žalostijo.

Rdeče srce

Na ta dan si žalujoče mamice želijo, da nanje ne pozabite.

Na ta dan si žalujoče mamice želijo, da nanje ne pozabite. Da si upate ta dan z njimi praznovati in žalovati. "Kajti to si zaslužimo. Vesele bomo majhne pozornosti, vesele bomo, če si boste upali izgovoriti ime našega otroka. Morda bomo zajokale, vendar bomo ob tem tudi vesele vašega priznanja. Da smo Mame. Da je ta dan tudi naš dan."

Društvo Solzice je ob materinskem dnevu pripravil brezplačen dogodek ob glasbi in meditaciji, ki bo v petek, 26. marca 2021, ob 16.30 uri v Mariboru, in sicer v prostorih Društva Hospic. Zaradi lažje organizacije in upoštevanja priporočil NIJZ-ja je potrebna prijava, in sicer preko zasebnega sporočila na njihovi Facebook strani ali po elektronski pošti Društva Solzice.

(eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja