Skip to main content
V Posavju 4.7° C Četrtek, 8. december 2022
31.01.2022
07:59
Svetovni dan brez cigarete
Grafika: ePosavje.com
Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete. Kajenje oz. raba tobaka škoduje tako rekoč vsakemu organu v človeškem telesu in škodljivo vpliva na zdravje skozi celotno življenje.

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je na svetu več kot milijarda kadilcev, od tega večina v razvitih državah.

Učinki kajenja na naše telo in počutje

Nikotin predstavlja glavno sestavino tobačnih izdelkov in ima prijetne učinke na človekovo počutje, saj za kratek čas izboljša naše razpoloženje. Ko vdihnemo cigaretni dim, nikotin v nekaj sekundah doseže naše možgane in stimulira sprostitev dopamina. Dopamin je nevrotransmiter, ki izboljšuje koncentracijo, sprošča mišice in zmanjšuje stres, kar nam da takojšen občutek sprostitve. Vendar tovrstni učinki nikotina hitro izzvenijo. Kadar do njegovega vnosa ne pride pravočasno, se pojavijo odtegnitveni simptomi. Odtegnitveni simptomi se kažejo kot neprijetna čustva in občutki kot je tesnoba, nervoza, jeza, nemir, omotičnost, glavobol, motnje spanja in še bi lahko naštevali.

Kadilci tako zmotno verjamejo, da jih kajenje umirja, odpravlja tesnobo in neprijetna čustvena stanja. V resnici pa se zgodi to, da se kadilci po kajenju počutijo bolje le zato, ker z novo dozo nikotina odpravijo odtegnitveni sindrom, ki pa se pojavi, ko nivo nikotina v možganih pade.

Kajenje prav tako predstavlja pomemben del kadilčevega življenja in njegove vsakodnevne rutine, zaradi česar je opustitev le tega še toliko težja.

Nalaganje mikrodelcev tobačnega dima v pljučih in na sluznici dihal privede do pogostejših okužb in bolezni dihal ter posledično zmanjšane pljučne kapacitete kadilcev. Kadilci so zato pogosto slabše telesno zmogljivi, saj jim že minimalni telesni napor povzroči močno zadihanost in tiščanje v prsih. Njihov interes in zmožnost za redno izvajanje telesne dejavnosti se zato zmanjšuje. Tako se kadilci vrtijo v začaranem krogu slabih navad in nezadostne skrbi za svojo telesno pripravljenost. Dve tretjini oseb, ki so prenehale kaditi, lahko v obdobju 6-ih mesecev pridobita od 2 do 6 kg telesne teže. Pomembno je, da po opustitvi kajenja posameznik skrbno načrtuje in tudi izvaja ustrezno telesno dejavnost. Tako bo imel manj časa za razmišljanje o kajenju, telesna teža pa bo naraščala počasneje. Smernice svetovne zdravstvene organizacije priporočajo, da mora biti posameznik zmerno intenzivno telesno dejaven (hitra hoja, kolesarjenje, prsno plavanje ipd.) vsaj pol ure na dan, 5x na teden – bolje več kot manj od priporočil. Poleg aerobne vadbe pa mora v načrt telesne dejavnosti vključiti tudi vaje za krepitev mišic in izboljšanje gibljivosti sklepov.

Zakaj je dobro opustiti kajenje?

Opustitev kajenja ima tako številne prednosti na našem fizičnem in psihičnem počutju. Naše splošno počutje in telesna zmogljivost se izboljšata, tveganje da zbolimo za katero od bolezni povezanih s kajenjem se zmanjša, upočasni se staranje oz. gubanje kože, imeli bomo lepše in bolj zdrave zobe, izboljšajo se naše zmožnosti za zanositev, denar namenjen cigaretam bomo lahko uporabili drugje in še bi lahko naštevali. Prav tako se boste naučili svoje razpoloženje in počutje uravnavati bolj zdravo in zrelo kakor s kajenjem. Zavedanje o številnih pozitivnih učinkih opustitve kajenja nas lahko motivira tudi pri naši odločitvi pri njegovem opuščanju. Za kadilca, ki bi rad opustil kajenje, je priporočljivo, da si poišče ustrezno pomoč in podporo, saj tako poveča svoje možnosti, da ga uspešno opusti. Tudi v našem zdravstvenem domu i

zvajamo tako individualne kakor skupinske delavnice za opuščanje kajenja. Na delavnici vam bomo nudili strokovno pomoč, kako premagati telesno in duševno zasvojenost ter kako postati in ostati nekadilec. Lahko nam pišete na naslov zvc@zd-krsko.si ali nas pokličete na telefonsko številko 07 488 02 69 ali 051 633 501.

Zdravstveno vzgojni center,
Zdravstveni dom Krško

Svetovni dan brez cigarete

 

krško
zdravstveni dom krško

Pridružite se nam