Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
31.01.2020
07:31
Foto: arhiv ePosavje
Dan brez cigarete, ki ga vsako leto obeležujemo 31. januarja, naj vsem kadilcem pomeni priložnost za opustitev kajenja. V Sloveniji še vedno kadi slaba četrtina odraslih prebivalcev.

31. januar - svetovni dan brez cigaret

Opuščanje kajenja je lahko težak proces, vendar je opustitev kajenja koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, največje koristi za zdravje pa posameznik pridobi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti. Kljub temu pa mnogi kadilci zaradi zasvojenosti z nikotinom ne uspejo prenehati s kajenjem, še posebej če poskušajo to sami, brez pomoči. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujejo, da naj se posamezniki, ki želijo opustiti kajenja in pri tem potrebujejo pomoč, vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji brezplačno na voljo vsem uporabnikom.

Obstaja več oblik pomoči

Zasvojeni z nikotinom lahko v Sloveniji najdejo več oblik pomoči. Tako so v okviru Zdravstvenih domov vzpostavljeni Zdravstveno vzgojni centri, kjer usposobljeni strokovnjaki nudijo podporo pri opuščanju kajenja. Ta pomoč se izvaja v obliki skupinskih delavnic ali individualnega svetovanja, tudi v smislu spreminjanja načina življenja in vedenja. Terapevt najprej ugotovi, kakšna je zasvojenost posameznika in njegov način rabe nikotina, nato pa skupaj pripravita načrt, ki vodi do uresničitve zastavljenih ciljev.

Kdo in kako vam lahko pomagajo

V Zdravstveno vzgojnem centru Krško, ki se nahaja v kletnih prostorih Zdravstvenega doma Krško vam strokovno osebje pomaga pri dosegu cilja, ki ste si ga zastavili sami. Pogosto zasledijo, da osebe, ki same poskušajo prenehati s kajenjem uporabljajo elektronske cigarete, kot sredstvo za opuščanje kajenja. Da bi lahko le te izdelke priporočali kot pripomočke za opuščanje kajenja, bi jih bilo treba primerno testirati in bi morali biti ustrezno regulirani, da bi zagotovili učinkovitost in varnost uporabe. Zdravljenje v Zdravstveno vzgojnem centru Krško zajema svetovanje (zlasti osebno in družbeno podporo ter vedenjsko in kognitivno terapijo) in farmakološko zdravljenje. Izbira farmakološkega zdravljenja je odvisna od bolnikovih želja, anamneze in kontraindikacij.

V okviru NIJZ- ja na voljo tudi brezplačna anonimna številka 080 2777, ki je objavljena na vsaki cigaretni škatlici in na katero se lahko obrnejo po pomoč tisti, ki bi želeli prenehati s kajenjem. Vemo, da tobak podvoji tveganje za bolezni srca in ožilja, kakor tudi, da je po enem letu od prenehanja kajenja, tveganje za kardiovaskularne bolezni pol manjše kot pri kadilcu. Vabimo vas, da na pišete na helena.zulic@zd-krsko.si ali nas pokličete na telefon 07-488 0269 ali 051 633 501. Pomagali vam bomo do življenja brez cigaret, pomagali vam bomo najti svobodo. Prav tako vas povabimo, da obiščete našo spletno stran http://www.zd-krsko.si/, kjer lahko pridobite informacije o ostalih Programih svetovanja za zdravje Zdravstveno-vzgojnega centra Krško.

Zdravstveni dom Krško

zdravstveni dom krško
krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi