Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
10.08.2022
18:52
Simpozij v Brežicah
Foto: Posavski muzej Brežice
V Brežicah so med 29. julijem in 5. avgustom gostili 32. bienalni simpozij študijske skupine za etnokoreologijo. Simpozij so v Sloveniji pripravili prvič, vtisi udeležencev pa zelo pozitivni.

32. bienalni simpozij študijske skupine za etnokoreologijo

BREŽICE ZRC SAZU, Glasbenonarodopisni inštitut v soorganizaciji s Posavskim muzejem Brežice in Slovenskim etnološkim društvom je med 29. julijem in 5. avgustom 2022 v Posavskem muzeju Brežice izvedel 32. bienalni simpozij študijske skupine za etnokoreologijo.

Študijska skupina za etnokoreologijo je najstarejša študijska skupina v ICTM - International Council for Traditional Music (Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo) in je bila ustanovljena že leta 1962. Danes je ta študijska skupina največja skupina znotraj ICTM in ima več kot 250 članov iz 58 držav po vsem svetu. Člani se kritično ukvarjajo z raziskavami na specifičnih področjih plesa, gibalnih praks in plesne kulture. Študijska skupina za etnokoreologijo predstavlja pomemben forum in mrežo za vse raziskovalce, ki delujejo in raziskujejo na tem interdisciplinarnem področju, ter se redno srečujejo na mednarodnih bienalnih simpozijih.

Simpozij etnokoreološke študijske skupine je bil tokrat prvič izveden v Sloveniji, prav ob šestdesetletnici delovanja etnokoreološke skupine. Zaradi sorazmerno velikega števila udeležencev – prijavljenih je bilo več kot 100 udeležencev iz prav vseh celin sveta, od tega jih je več kot 80 sodelovalo s prispevki, paneli ali posterji – in negotovih epidemičnih razmer v času priprav na simpozij so organizatorji našli ustrezen prostor za izvedbo ravno v gradu Brežice. V Viteški dvorani je potekal teoretični in strokovni del simpozija: predavanja in predstavitve prispevkov, na grajskem dvorišču pa so potekale slovesnosti odprtja in zaključka ter plesne delavnice ter družabni plesno glasbeni večer.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Simpozij so otvorili 29. julija

Simpozij se je pričel 29. julija s slavnostnim odprtjem na grajskem dvorišču. S programom sta se predstavila dva pihalna orkestra iz Občine Brežice, oba vpisana v Register nesnovne dediščine: Pihalni orkester Kapele in Gasilski pihalni orkester Loče pri Dobovi. Pred slovesnostjo pa so v prvem prostoru Galerije odprli še gostujočo razstavo Rokodelskega centra Ribnica in Glasbeno narodopisnega inštituta ZRC SAZU Matt Hoyer: Amerikanec na obisku v stari domovini. Razstava predstavlja slovenskega glasbenika Matijo Arka (1891–1960), po domače Hojer, ki se je kot mladenič izselil v Ameriko. S svojo skupino Hoyer trio je postavil temelje t. i. »polka glasbe«, ki je zaradi privlačnosti prestopila etnične meje in pozneje dosegla vsesplošno popularnost.

30. julija so se udeleženci simpozija po predavanjih udeležili še gasilske veselice v Bukošku. 1. avgusta so se udeleženci simpozija, kakor tudi ostali obiskovalci muzeja udeležili plesne delavnice, ki jo je spremljala glasbena zasedba Folklorne skupine ŽKUD Tine Rožanc.

2. avgusta je Posavski muzej Brežice udeležence simpozija popeljal na poldnevno ekskurzijo na ogled broda na Mostecu, repnic v Brezovici na Bizeljskem in Banove domačije v Artičah s Sadjarsko zbirko. V sodelovanju s Krajevno skupnostjo Artiče in artiškima glasbenikoma Damjanom in Matejem Žerjavom je muzej udeležencem pripravil prijeten glasbeno-plesni večer.

4. avgusta zvečer pa so udeleženci simpozija na družabno-plesnem večeru prisluhnili skladbam brežiškega kantavtorja Roberta Petana ter zaplesali ob melodijah iz zakladnice skladb Ansambla bratov Avsenik ter Alpskega kvinteta v izvedbi zasedbe izvrstnih posavskih glasbenikov, ki so se v Grajskem kvintetu zbrali prav za to priložnost: Robert Petan na kitari, Uroš Polanec na harmoniki, Tilen Klavžar na baritoni in bas kitari, Žan Vranetič na trobenti, Tomaž Zevnik na klarinetu ter vokalista Marko Feguš in Maja Weiss. Simpozij se je zaključil 5. avgusta s slovesnostjo na grajskem dvorišču in z nastopom Folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče.

Iz Posavja s pozitivnimi vtisi

Udeleženci simpozija so se v Brežicah imeli odlično in odšli domov polni pozitivnih vtisov in lepih spominov tako na druženje s kolegi etnokoreologi kakor tudi na gostoljubje organizatorjev in domačinov. Posavski muzej Brežice je kot gostitelj poskrbel, da so začutili utrip življenja v Brežicah in okolici ter da so uživali v domačih kulinaričnih dobrotah. V času celotnega simpozija je bil z odličnimi vini prisoten bizeljski vinar Blaž Zagmajster iz Hiše pesmi in vina Sagmeister.

Vir: Posavski muzej Brežice in ZRC SAZU

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

brežice
posavski muzej brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja