Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
04.06.2020
21:33
Krvodajalska akcija
Foto: arhiv ePosavje
4. junija obeležujemo dan slovenskega krvodajalstva. Gre praznik solidarnosti, zaradi katere imamo v Sloveniji v vsakem trenutku dovolj varne krvi. Ta dan je priložnost za zahvalo vsem krvodajalcem.

Transfuzija krvi vsako leto omogoča številnim bolnikom zdravljenje. Kri krvodajalcev ostaja nenadomestljivo zdravilo, saj je zdravljenje bolnikov odvisno od krvodajalcev, ki prostovoljno darujejo varno kri, plazmo ali trombocite. Krvodajalci so zelo pomemben del zdravstva, so pravi junaki sodobnega časa in resničnega življenja; veseli nas, da med njimi beležimo vedno več mladih darovalcev, dijakov in študentov.

4. junij je dan slovenskega krvodajalstva

66 let nepretrganega izvajanja programa

Na ta dan leta 1945, so v Sloveniji odvzeli in shranili prve enote krvi, ki so že vsebovale konzervans in so jih tako lahko tudi shranjevali. Ta pomemben mejnik na področju transfuzijske službe oz. krvodajalstva praznujemo kot dan slovenskega krvodajalstva. Krvodajalstvo kot prostovoljna aktivnost se je skozi 66 let nepretrganega izvajanja programa izoblikovala v slovensko krvodajalsko izročilo, ki je tesno povezano z dejavnostjo Rdečega križa Slovenije in Zavoda RS za transfuzijsko medicino.

Postanite krvodajalec!

Kri lahko daruje vsaka oseba med 18. in 65. letom starosti, ki tehta vsaj 50 kg in je dobrega zdravja. Moški lahko darujejo kri na vsake 3 mesece, ženske na vsake 4 mesece. Krvodajalec lahko postanete tako, da se prijavite v spletno bazo krvodajalcev in prejeli boste povabilo na krvodajalsko akcijo v bližini vašega doma. Lahko pa na odvzem krvi pridete na vseh mestih, kjer potekajo redne krvodajalske akcije oz. v delovnem času transfuzijskih služb. Ob vsakem obisku morate imeti s seboj osebni dokument, ki ga boste predložili ob vpisu.

Kako poteka odvzem krvi?

Po vpisu vam bodo preverili koncentracijo hemoglobina v krvi in vam ob prvem obisku določili orientacijsko krvno skupino AB0. Skupaj z zdravstvenim osebjem boste pregledali medicinski vprašalnik, izmerili vam bodo krvni pritisk. Na podlagi opravljenih meritev in medicinskega vprašalnika se bo odločilo o primernosti za darovanje krvi. Sam odvzem traja od 5 do 10 minut in praviloma ni boleč. Vbodno mesto naj ostane previto s kompresijskim povojem vsaj dve uri po končanem odvzemu. Po odvzemu boste v jedilnici ob prigrizku počakali vsaj 20 minut, da se prepričajo o vašem dobrem počutju.

Na dan odvzema krvodajalcem svetujemo počitek in odsvetujemo težje fizične napore npr. športne aktivnosti, težje delo, delo na višini, potapljanje, maraton… Priporočamo, da poskrbite za večji vnos tekočin in počitek. Telo nadomesti celice v nekaj dneh po odvzemu, tekočino pa že v nekaj urah.

Del sebe za življenje drugega

Dati del sebe za življenje drugega je gotovo ena najlepših gest, kar jih je človek sposoben narediti. Je častno dejanje, ki od posameznika zahteva le malo, a naredi veliko. Pomagati sočloveku spremeni naš pogled na svet. Ko darujemo svojo kri, stkemo posebno vez s prejemnikom ali prejemnico naše krvi – omogočili smo ji zdravljenje in morda podarili življenje.

Ali ste že postali krvodajalec?

Tim Zdravstveno vzgojnega centra Krško

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja