Skip to main content
V Posavju -3.1° C Torek, 31. januar 2023
16.06.2022
11:59
Foto: Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru
V torek je v prostorih Fakultete za energetiko v Velenju potekala 5. mednarodna konferenca EnRe, na kateri so predstavili 53 prispevkov iz 6 držav, z različnih področij energetike in varovanja okolja.

5. mednarodna konferenca EnRe

Težnja po izboljšanju energetskih procesov in naprav, vpliv okoljskih dejavnikov in razvoj novih tehnologij za izkoriščanje trajnostnih virov prispevajo k temu, da smo v zadnjem desetletju priča intenzivnemu razvoju energetike. Sedanja generacija se sooča z veliko etično odgovornostjo, da svojim potomcem zapusti svet s čim manjšim vplivom človeka na okolje. Svetovna in s tem tudi slovenska energetika je že danes pred velikimi izzivi, trenutna situacija v svetu pa prinaša nove, ki bodo še težje obvladljivi. Problem širše razsežnosti je tudi ekologija in tudi tukaj se nam čas izteka. Postavljajo se vprašanja, ki zahtevajo takojšen odziv.

Na konferenci EnRe smo spoznali, da je komunikacija, razprava in izmenjava različnih pogledov na prihodnost med različnimi strokovnjaki in raziskovalci, izjemnega pomena. Konferenca, ki se je odvijala 14. junija v Velenju na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru, je bila peta po vrsti in je združila tako nosilce odločitev na lokalni in nacionalni ravni, kot tudi znanstvenike ter strokovnjake z gospodarstva.

Fotogalerija (Foto: Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru):

Visoka udeležba in pestra vsebina - predstavili so kar 53 prispevkov iz šestih držav

V uvodnem delu so bila predstavljena vabljena predavanja prof. dr. Mihaela Sekavčnika, dekana Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, mag. Aleksandra Mervarja, direktorja Elesa in dr. Younesa Mohammadija, podoktorskega raziskovalca na Tehnični univerzi Lulea na Švedskem. Na okrogli mizi so strokovnjaki z različnih področij delovanja predstavili svoje vidike na temo "Kaj lahko slovenska znanost naredi za prestrukturiranje SAŠA regije?".

Na konferenci so predstavili 53 prispevkov iz 6 držav, z različnih področij energetike ter varovanja okolja, ki bodo v prihodnosti prispevali k novim rešitvam in proizvodom prihajajočih generacij. Prisotnih je bilo več kot sto udeležencev, kar kaže ne samo na smiselnost, ampak tudi nujnost tovrstnih strokovnih druženj, izmenjave mnenj in izkušenj.

(Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru, eP)

fakulteta za energetiko
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja