Skip to main content
V Posavju 5.7° C Torek, 23. 2024
22.07.2022
10:56
Most v Brežicah, 50 let
Foto: hrani Posavski muzej Brežice
Kot so spomnili v Knjižnici Brežice, so na današnji dan pred 50 leti svečano odprli most čez Savo na Čatežu pri v Brežicah.

50 let mostu čez Savo na Čatežu

BREŽICE Na današnji dan pred 50 leti so na Čatežu ob Savi namenu slavnostno predali nov most čez reko Savo. "S slovesnostjo na mostu bodo Brežičani počastili praznik vstaje slovenskega naroda. Most je za občino ena največjih pridobitev zadnjih desetletij. Odpira ji novo zvezo z avtomobilsko cesto in obeta naraščajoč promet s severovzhodno Slovenijo. Na mostu je vgrajena plošča s posvetilom, kjer piše, da je bil grajen ob 80-letnici rojstva predsednika Tita in štiristoletnici hrvaško-slovenskega kmečkega upora," je 20. julija 1972 pisalo v Dolenjskem listu.

Najzahtevnejše delo je bilo betoniranje železobetonskih pilotov

Leto dni pred tem so ob poročanju z gradbišča mostu zapisali, da je bilo najzahtevnejše delo pri graditvi novega mostu betoniranja železobetonskih pilotov v rečni strugi. A vse ni šlo tako gladko, med drugim se je delavcev potopil velik splav z drago napravo, na pomoč pri dokončanju betoniranja so priskočili strokovnjaki zagrebškega podjetja Geotehnika.

Pomakanje cementa in železa

Na most so umestili 37 nosilcev, vsak od njih tehta po 45 ton. Kot pravijo v zgodovinskih virih, je zahtevno delo priprave nosilcev tedaj zamujalo za predvidenim načrtom tudi zaradi pomanjkanja cementa in železa. Konec februarja 1972, nekaj mesecev pred predvidenim zaključkom gradnje 1. junijem, so imeli delavci Gradisa pred seboj le še 12 nosilcev, ki so jih morali postaviti na železobetonske stebre. Aprila tega leta so nato spojili kranjsko in štajersko stran, dokončali cestne priključke in asfaltirali 13 tisoč kvadratnih metrov površin.

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

brežice
zgodovina posavja

Pridružite se nam

Novice iz Posavja