Skip to main content
Sobota, 9. december 2023
07.10.2019
11:45
Foto: Doroteja Jazbec
Sobotno popoldne je bilo za gasilce PGD Velika vas in tamkajšnje krajane slovesno, saj so obeležili 70-letnico njihovega delovanja. V nadaljevanju poročilo in fotografije s praznovanja.

70 let Prostovoljnega gasilskega društva Velika vas

KRŠKO Praznovanje edinega jubileja znotraj Gasilske zveze Krško v letošnjem letu se je začelo z ešalonom sektorja Leskovec in PGD Senuše, v katerem je s strumnimi koraki pod vodstvom Benjamina Salmiča, poveljnika PGD Velika vas, sodelovalo dobrih 70 uniformiranih gasilk in gasilcev.

Parada, katere zborno mesto je bilo pri cerkvi v Veliki vasi in je potekala do gasilskega doma, je v zaključnem delu vsebovala mimohod s pozdravom častne straže, katero so sestavljali sotovariši Borut Arh (poveljnik GZ Krško), Nuša Somrak (predsednica GZ Krško, predsedujoča posavski gasilski regiji in članica Upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije ter podžupanja Občine Krško), Marko Turšič (predsednik PGD Velika vas), Alojz Salmič (častni poveljnik PGD Velika vas) in Anica Baznik (članica Upravnega odbora PGD Velika vas). Zbrane je nagovoril prvi mož velikovaških gasilcev, Marko Turšič, kot tudi Somrakova, spregovoril pa je še Aleš Benje, višji svetovalec za zaščito in reševanje na Občini Krško.

Slavnostni program so popestrili člani Mešanega pevskega zbora Župnije Leskovec pri Krškem pod vodstvom zborovodkinje Kristine Lovšin Salmič in mladi gasilci PGD Velika vas s pesmijo in plesom pod mentorstvom Ane Božič, katera je gasilsko slovesnost tudi povezovala.

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec):

V letošnjem letu so v PGD Velika vas še posebej ponosni na njihovo ekipo kategorije »člani A«, ki na regijskih tekmovanjih posega po najvišjih mestih, tudi sicer pa je njihov podmladek uspešen (velja omeniti udeležbo mladink na lanskoletnem državnem mladinskem gasilskem tekmovanju) in številčen.

Pot velikovaškega gasilstva se je začela z ustanovitvijo društva 15. januarja 1949 v gradu pri Pirčevih, na pobudo Franca Bajca in Martina Kopine ter ob pomoči tedanjega leskovškega gasilskega predsednika, Leopolda Riedla. Deset let po ustanovitvi so udarniško zgradili lasten gasilski dom, leta 1969 nabavili prvo motorno brizgalno in leta 1974 kupili prvo svoje vozilo, 20 let star IMV kombi, katerega so šele leta 2004 nadomestili z novim Citoenovim Jumperjem. Še pred pridobitvijo lastnega novega gasilskega vozila pa so prekrili streho in prenovili gasilski dom, v katerem so uredili sanitarije in čajno kuhinjo. V letu 2006 so razvili svoj prvi gasilski prapor, pomemben simbol društva. 70-letnica, katero so gasilci pripravili na začetku meseca požarne varnosti, je minila v znamenju pridobitev, za katere so se v PGD Velika vas trudili zadnjih nekaj let: v 2016 je bila dograjena nova garaža za njihovo gasilsko vozilo in gasilsko orodje, prostor, ki je nekdaj služil kot garaža, pa so preuredili in preko številnih ur opravljenih različnih del dali novo podobo večnamenski dvorani. Ob zamenjavi dotrajanih vrat in oken ter energetsko-estetski pomembni investiciji – fasadi, je tako nekdanja garaža, ki je postala ličen večnamenski prostor, skupen prostočasen dom za več uporabnikov, saj so v njem dobrodošli vsi krajani Velike vasi in Gorenje vasi. Skupni ocenjeni stroški izvedenih del v zadnjih letih se gibljejo okrog 15 tisoč evrov, vloženega pa je bilo mnogo prostovoljnega dela kot tudi namenjenih donacij v materialu in denarju. Novo garažo in prenovljen gasilski dom je po ustaljeni slovenski tradiciji blagoslovil domači župnik, Ludvik Žagar. PGD Velika vas so ob jubilejni priložnosti izrekli čestitke ter izročili darila predstavniki sektorja 2 - Leskovec, to so PGD Brege, PGD Drnovo, PGD Leskovec, PGD Veliki Podlog in PGD Vihre, ter predstavnik PGD Senuše. Na slavnostni seji, katero so velikovaški gasilci izvedli 3. oktobra, so bila podeljena tudi društvena, občinska in državna priznanja ter zahvale društva posameznikom in organizacijam.

Gasilska zveza Krško je podelila bronasta (19), srebrna (4) in zlata (6) priznanja, državno priznanje – srebrno plamenico pa so prejeli Alojz Baznik, Alojz Salmič in Jože Turšič. Jože Avguštin je prejel odlikovanje II. stopnje, Vinko Pacek in Alojz Tomažin pa sta prejela plaketo veterana (podelitve bodo izvedene na občnem zboru društva v začetku leta 2020).

Praznovanje se je sklenilo s pogostitvijo in z zabavnim delom, za katerega je poskrbel ansambel Folk & Špas.

Doroteja Jazbec

krško
fotogalerija
gasilci

Pridružite se nam