Skip to main content
V Posavju -4.6° C Sreda, 8. februar 2023
28.06.2022
11:33
Nesreča na Brodu pri Podbočju
Foto: ePosavje.com
V zadnjih letih se je na območju Policijske uprave Novo mesto povečalo število kolesarjev udeleženih v prometnih nesrečah.

73 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji

KRŠKO Na območju Policijske uprave Novo mesto so bili v lanskem letu kolesarji udeleženi v 73 prometnih nesrečah, v osmih nesrečah več kot v letu 2020. V teh nesrečah je en kolesar izgubil življenje, 18 jih je utrpelo hude telesne poškodbe in 48 lažje poškodbe. V več kot 60% je bilo ugotovljeno, da so za nesreče odgovorni kolesarji. Med vzroki so prevladovali neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje in vožnja pod vplivom alkohola.

Nasveti kolesarjem

Policisti tako kolesarjem svetujejo, naj bodo pozorni na prometno signalizacijo in jo upoštevajo. Opazujejo naj promet in predvidevajo ravnanje drugih udeležencev. Pred spremembo smeri vožnje večkrat naj pogledajo, kaj se dogaja za njimi, ter pravočasno in odločno nakažejo svoj namen. Kolesarji naj uporabljajo površine, ki so namenjene kolesarjem. Če ni kolesarske steze ali pasu, naj vozijo čim bližje desnemu robu vozišča v smeri vožnje. Kolo naj bo redno vzdrževano in tehnično brezhibno.

Čelada!

Voznik in potnik na kolesu morata imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto kolesarsko čelado, ki jo priporočamo tudi odraslim kolesarjem. Nikoli naj ne vozijo pod vplivom alkohola.

Vozniki, vožnjo prilagodite razmeram na cesti

Ostale voznike motornih vozil ob tem opozarjajo, naj vozijo previdno in hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram, dodatna previdnost je še posebej priporočljiva tam, kjer je pričakovati prisotnost ranljivejših udeležencev. Ob tem naj vozniki spoštujejo cestnoprometne predpise in so pazljivi tudi takrat, ko imajo prednost. Med vožnjo naj ne uporabljajo mobilnih telefonov in drugih naprav, ki zmanjšujejo njihovo pozornosti, vozijo naj le trezni, v prometu pa naj bodo odgovorni in strpni, da bodo naše ceste varne za vse!

krško
brežice
sevnica
policija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja