Skip to main content
V Posavju 7.2° C Sobota, 4. februar 2023
18.09.2019
19:51
Foto: Doroteja Jazbec
V dopoldnevu je Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino v Domu PORP v Radečah izvedel krvodajalsko akcijo, kateri se je v vlogi darovalcev življenjske tekočine odzvalo 80 posameznikov.

Krvodajalska akcija v Radečah

RADEČE Vsako leto sta v radeški občini organizirani dve krvodajalski akciji, (ena v spomladanskem in druga v jesenskem času), za kar poskrbijo na Območnem združenju Rdečega križa Laško-Radeče, v največji meri pa prostovoljci Krajevne organizacije Rdečega križa Radeče. Tako so tudi danes pri administrativni podpori sodelovale Nevenka Jenčič Berus, Terezija Ocepek in pri pogostitvenem delu (poleg uslužbenke Zavoda za transfuzijsko medicino, Pike Fekonja) še Anica Kmetič, kratko pa je dogodek obiskal tudi predsednik KO RK Radeče, Miha Kunej.

Izmed 80 krvodajalcev je bilo dvanajst odklonjenih iz različnih, a med zdravniki specialisti transfuzilogi tehtnih razlogov, kot so prenizek ali previsok krvni tlak, nezadostna raven hemoglobina in tudi denimo vbod klopa v zadnjem mesecu (možnost okužbe krvi).

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec):

 

V evidenco, katero vodi RKS - Območno združenje Laško-Radeče in je na današnji krvodajalski akciji vsebovala podatke 4114 darovalcev krvi, je bilo na novo vpisanih pet krvodajalcev.

68 krvodajalcev, pri katerih je bil izveden odvzem uspešno, je tako prispevalo skupno 30,6 l življenjske tekočine, katera bo v obliki krvnh pripravkov, zdravil iz krvi in krvi kot take v osnovni obliki, marsikomu pomagala pri ozdravitvi ali še pomembneje, rešila življenje.

Večina posameznikov namreč 450ml krvi, kolikor se jo prispeva v dobrodelen namen, niti ne pogreši, za prejemnike pa je dragocenega pomena.

Doroteja Jazbec

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja