Skip to main content
V Posavju 15° C Petek, 3. april 2020
03.09.2019
12:45
Foto: arhiv Ansat TV
Ob 500. obletnici rojstva Adama Bohoriča, slovničarja in šolnika iz Presladola pri Brestanici, je Vlada Republike Slovenije določila videz spominskega kovanca ob tej obletnici.

Spominski kovanec ob 500. obletnici rojstva Adama Bohoriča

LJUBLJANA Kot pravijo v sporočilu, je osrednji motiv predloga večjezični slogan z naslovnega lista Bohoričeve latinsko-slovenske slovnice »Proste zimske urice«.

Kako bo izgledal spominski kovanec?

"Slovenski del slogana se nahaja v spodnji polovici jedra kovanca in je tiskan v bohoričici, ki jo na kovancu zlahka prepoznamo zaradi uporabe tipične črke »ſ«. Za slovenskim napisom je isti slogan zapisan v latinščini – ta predstavlja Bohoričev prispevek mednarodni akademski sferi. V jedru ob kolobarju kovanca je napis »ADAM BOHORIČ 1520 | SLOVENIJA 2020«. Na kolobarju kovanca je razvrščenih 12 zvezd evropske zastave, na obodu kovanca pa sta napis »SLOVENIJA« in vtisnjena pika," pravijo v sporočilu.

V obtoku bo milijon kovancev

Adam Bohorič in Slovenija bosta tako odšla v svet, naredili in v obtok bodo spravili milijon spominskih kovancev in ob enostavni matematiki lahko izpeljemo, da je Bohorič vreden dva milijona evrov.

(bš)

krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja