Skip to main content
Sreda, 21. februar 2024
12.09.2019
20:48
Foto: arhiv ePosavje
Akumulacijsko jezero hidroelektrarne Brežice bo tudi uradnno dobilo svoje ime. Brežiški občinski svetniki bodo o tem odločali na prvi seji po poletnih počitnicah v ponedeljek, 23. septembra.

Brežiško jezero

Uradno poimenovanja akumulacijskega jezera HE Brežice

BREŽICE Občinski svetniki bodo tako konec meseca odločali o uradnem poimenovanju ene največjih luž v naši državi. Kot pravijo na Občini Brežice, so 1. julija letos od Komisije za standardizacijo zemljepisnih imen dobili mnenje o ustreznosti poimenovanja jezera kot "Brežiško jezero". Pobudo o poimenovanju je na eni prejšnji seji podal svetnik Igor Zorčič, župan Ivan Molan je sprejel Sklep o pričetku postopka poimenovanja območja akumulacijskega jezera HE Brežice in zdaj bo bo zares.

Zakonodaja velja za naselja, ulice in stavbe, ne pa za ostala zemljepisna imena

Ob tem je Geodetska uprava Republike Slovenije tudi izdala mnenje, da v primeru Brežiškega jezera občina ni obvezana postopati po določilih Zakona o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb, saj se ta zakonodaja uporablja izključno za poimenovanje ulic in naselij, ne pa tudi za vsa ostala zemljepisna imena.

"Je kdo proti? Nihče..."

Po potrditvi omenjenega sklepa bodo nato odločitev posredovali na Geodetsko upravo Republike Slovenije, ki bo pristopila k uradnemu postopku vpisa novega geografskega imena v uradno evidenco Registra zemljepisnih imen.

(bš)

brežice

Pridružite se nam

Zadnje novice