Skip to main content
V Posavju 30.2° C Četrtek, 18. avgust 2022
19.05.2019
18:28
Foto: Albiana
V četrtek, 16. maja, je družina Žaren na svojem posestvu v Nemški vasi pripravila predstavitev svoje nove blagovne znamke Albiana, ki vključuje nova, vrhunska sortna vina. Več v nadaljevanju zapisa.

80-letna tradicija pridelave najboljšega cvička

KRŠKO Začetek njihove vinarske poti sega osem desetletij nazaj, ko sta ded Albin Žaren in mama Ana Žaren kupila to posest in se na kmetiji začela ukvarjati tudi z vinogradništvom. Zaradi zgodnje izgube očeta je njun sin Janez Žaren že v zelo mladih letih prevzel kmetijo, ki jo je specializiral na proizvodnjo cvička. Kvaliteten cviček je postal njihov zaščitni znak, po njem jih poznajo kupci širše Dolenjske, vse do Ljubljane. Do danes so proizvodnjo cvička nadgradili in posodobili, z vinogradom z 90.000 trtami so postali največji pridelovalec cvička v Sloveniji iz v celoti doma pridelanega grozdja.

Albiana – nova linija vrhunskih vin prinaša popolno doživetje

Jernej Žaren, ki danes vodi kmetijo, pa je želel ustvariti še nekaj več. Kultura pitja se je spremenila, potrošnik je postal bolj zahteven, rad ima osebne zgodbe in čutna doživetja. Zato so se zadnjih nekaj let temeljito posvetili ustvarjanju nove znamke, ponudbe novih, vrhunskih vin. Poimenovali so jih Albiana, kot izpeljanko imen njegovih prednikov, začetnikov njihovega vinarstva.

"Albiana je tradicija, je sodobna nadgradnja dela naših prednikov"

"Albiana je tradicija, je sodobna nadgradnja dela naših prednikov. Je vrhunsko vino, najboljše kvalitete, namenjeno ljubiteljem dobrih okusov in poznavalcem vin," pravi Jernej Žaren, ustvarjalec znamke Albiana.

Razen rumenega muškata in penin - suha vina

Celotna linija vin Albiana je zasnovana na ideji pridelati čista in jasna vina. Razen rumenega muškata in penine so vsa vina popolnoma suha. Vsako izmed desetih vin ob poudarjeni sadnosti na svoj način izraža karakter dolenjske vinorodne dežele. Pri proizvodnji novih vin se posvečajo predvsem vinogradom.

"Naš trud, naše žulje in želje začutijo tudi naši kupci"

"Na naši kmetiji zagovarjamo misel, da se vino dela v vinogradu, v kleti pa potrebuje kreativnost in minimalizem. Naš trud, naše žulje in želje začutijo tudi naši kupci. Med najbolj navdušenimi so tisti, ki poskusijo naše vino v kombinaciji z dobro kulinarično spremljavo, saj so prav temu tudi naša vina namenjena - dobri družbi in dobri hrani," dodaja Žaren.

Penina Albiana brut

Vrhunec njihovega tehnološkega in vinarskega znanja je izdelek, ki zaokrožuje linijo najboljših vin - penina Albiana brut. Penina je vino, ki zahteva največjo natančnost in preciznost. »Na kvaliteto in okus penine vpliva nešteto dejavnikov – vse od izbire trt preko zahtevnih vinarskih postopkov do zorenja v kleti. S svojo prvo penino sem zelo zadovoljen, uspelo nam je, da ima vse, kar sem si želel - eleganco, pravo doživetje in podpis dolenjske.« Jernej Žaren, nosilec znamke Albiana Zgodbo o vinu pri Žarnovih dopolnjujejo z degustacijami in prenočišči in jo zaokrožijo v popolno doživetje za svoje goste. Ustvarili so prostor, namenjen vsem, ki si želijo doživeti pristen stik z njihovimi vini in še bolje spoznati njihovo zgodbo.

V novem, sodobnem prostoru pripravljamo degustacije za manjše ali večje skupine strank. Tu predstavimo naša vina, poleg katerih ponudimo domače dobrote, nekateri pripravljeni še po receptih mame Ane, in pokažemo 300 let staro klet, v kateri zorijo naša vina. Na voljo imamo 15 postelj v 4 sobah in skupno kuhinjo, kjer goste v hladilniku pričakajo naši domači pridelki in izdelki ter izdelki s sosednih kmetij.

Lidija Žaren, Jernejeva žena.

Na otvoritvi na doživet način predstavili svojo zgodbo

S prepletom videov, pogovorov z ustvarjalci znamke Albiana in glasbenimi točkami, ki so jih izvajali tudi njihovi otroci in člani širše družine, so predstavili intimen vpogled v življenje njihove družine skozi tri generacije. V znak otvoritve je Jernej Žaren ob prisotnosti Franca Bogoviča, evropskega poslanca, in Mirana Stanka, župana občine Krško, na veličasten način - s sabljo odprl svojo penino Albiana Brut in vse povabil na premierno pokušino. Gostje so okušali celoten spekter vin Albiana na tematskih stojnicah v kombinaciji s hrano, ki se z njimi najbolje druži.

Vina Albiana

krško
fotogalerija
atletski klub sevnica

Pridružite se nam

Zadnje novice