Skip to main content
Torek, 5. december 2023
16.04.2019
19:40
Foto: Zavod K.N.O.F.
Študije iz leta 2014 so pokazale skrb vzbujajoče dejstvo, da so škodljive kemikalije prisotne v skoraj vseh novih oblačilih in to ne glede na cenovni razred blagovnih znamk.

Študija Nacionalnega inštituta za varovanje zdravje (NIJZ) je v analizi ugotovila, da nekatere kemikalije sodijo med t. i. kemijske povzročitelje hormonskih motenj, ki negativno vplivajo na neplodnost in celo na razvoj zarodka, saj motijo delovanje spolnih organov in žleze ščitnice. Druge kemikalije, kot so perfluorirane kemikalije, imajo lahko negativne učinke na imunski sistem in v velikih količinah (ki so bile npr. najdene v kopalkah) celo povzročajo raka.

Najbolj zaskrbljujoče je dejstvo, da je največ kemikalij ravno v otroških oblačilih. Skrivajo pa se v raznih potiskih junakov iz risank in drugih motivov, ki krasijo oblačila otrok, od spodnjega perila pa do bunde. Ali ste vedeli, da lahko mešanice kemikalij v otroških oblačilih (tudi pri manjših odmerkih) vplivajo na reproduktivni sistem in hormonsko ravnovesje otrok? Nacionalni inštitut za varovanje zdravje (NIJZ), da so otroci še posebej občutljivi, saj še nimajo dovolj dobro razvitega sistema za presnovo kemikalij. Žal so škodljive kemikalije odkrili tudi v izdelkih, narejenih iz ekološkega bombaža, ki ga že najdemo po trgovinah. Bombaž je že zrastel na ekološki način, obdelan, pobarvan in potiskan pa je bil z istimi strupi kot druga oblačila.

Najbrž si mislite, pa saj imamo zakone in zdravstvene inšpektorje, ki prekontrolirajo vse izdelke, kajne? Žal so v EU-ju ftalati, ki se večinoma »pretihotapijo« iz uvoza, dovoljeni! (uredba REACH 1907/2006). Ironično je, da ima še Kitajska glede tega bolj stroške zakone

Kaj lahko naredite?

Mamice si lahko vsaj za otroke sposodijo že rabljena oblačila, ki so bila večkrat že oprana in vsebujejo manj škodljivih kemikalij. Z nakupom rabljenih oblačil, namesto novih, prispevajo tudi k ohranitvi okolja, pa tudi manj obremenjujejo družinski proračun. Lahko tudi pobrskate po spletu za izdelki iz ekoloških vlaken, obdelanih z naravnimi barvili, brez uporabe strupenih kemikalij, vendar je teh bolj malo na trgu, pa še precej draga so, zaradi dražjih naravnih surovin.

Veliko izbiro rabljenih otroških in tudi odraslih oblačil lahko najdete tudi v vašem domačem kraju, v trgovini Stara šola v Sevnici, ki se po novem nahaja na Trgu svobode 13 (bivši Peko). Trgovina je odprta vsak dan od 8h do 16h, ob sobotah do 12h. Stara šola – smešne cene, resen namen! Več na www.starasola.si

Zavod K.N.O.F.

sevnica
krško
zavod knof

Pridružite se nam

Novice iz Posavja