Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
07.11.2019
01:55
Asimine, Posavje
Grafika: Ansat TV
Asimina je sadna vrsta, ki izhaja iz Severne Amerike. Plodovi, ki rastejo v šopih, so – ko dozorijo – v notranjosti rumeni, mehki in sladki, po okusu pa spominjajo na banano, mango ali ananas.

Asimine so letos zelo bogato obrodile

Plodovi so zoreli od začetka septembra

BREŽICE V Pečicah smo obiskali sadjarja Antona Baznika, ki je bil leta 2000 prvi, ki je to sicer pri nas manj znano drevo posadil v Sloveniji. Letošnja letina pa je bila še posebej bogata. "Potem smo posadili še nekaj drugih sort in imamo trenutno posajenih sedem sort asimin. Rodijo bogato, letos smo imeli največjo rodnost v vseh teh letih in smo bili navdušeni nad količino in debelino plodov," ob tem pove Baznik. Plodovi so začeli zoreti 10. septembra in so zoreli praktično do nekje sredine oktobra.

"Plod je hranljiv in zanimiv"

Po Baznikovih besedah asimina obrodi prvič tri leta po posaditvi in ker je neobčutljiva na škodljivce in bolezni, bi lahko sodila v vsak ljubiteljski vrt. "Sedaj so te asimine začele odmetavati listja in na nekaterih sortah ga je že praktično zelo malo. Sadika je zelo odporna, zanimiva za sajenje, ni bolezni in škodljivcev. Primerna je za vsak vrt, za vsako dvorišče in sadovnjak, kjerkoli jo posadite. Plod je hranljiv in zanimiv, za presnojedce in za vse, ki imajo radi okus ananasa, manga in banane," dodaja sogovornik.

Asimina ni občutljiva na mrzle zime

Čeprav asimina po okusu spominja na tropsko sadje, pa ni občutljiva na mrzle zime, kakršne imamo v večjem delu države. Baznik še pove, da marsikdo, ko je posekal vinograd ali imel doma prostor, si je doma posadil sadike asimin. "Jesen je izjemno primeren čas za sajenje asimin," pravi Baznik.

Fotogalerija (Foto: Ansat TV)

Tržna niša za Posavje?

Asimina je tudi dekorativna, predvsem spomladi ob cvetenju. Ta rastlina pa bi lahko postala tudi tržna niša za Posavje, dodaja Baznik. Ob tem je pomembno, da je sadika cepljena, saj tako zagotavlja boljšo kakovost ploda.

Ansat TV

brežice
posavski tednik
ansat tv
video

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja