Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
18.08.2022
22:50
Krško, kurjenje
Foto: arhiv ePosavje
Na naš elektronski naslov se nam je v torek oglasil bralec Robert in vprašal o vonju po goreči plastiki na Vidmu v Krškem. In da dim prihaja iz tovarne Vipap. To vemo zaenkrat:

"Že nekaj dni vonjam dim po goreči plastiki"

KRŠKO Na naš elektronski naslov info@eposavje.com se je v torek oglasil bralec Robert in zapisal, da "že nekaj dni ob jutranjih urah vonjam dim po goreči plastiki, ki čez dan izgine." Kot pravi, je bilo najbolj izrazito v nedeljo, 14. avgusta. "Ker sem človek, da predno reagiram, preverim, sem prišel do ugotovitve, da dim prihaja iz tovarne Vipap," je zapisal.

Pa smo vprašali na prvem naslovu ...

V torek smo se takoj po prejemu pisma s prošnjo za pojasnilo in odgovor obrnili na družbo Vipap Videm Krško in v času nastanka tega zapisa v četrtek, 18. avgusta, uradno pojasnilo še čakamo. Takoj, ko bomo dobili pojasnilo, da bomo objavili.

... pa na drugem ...

Po pogovoru z bližnjimi stanovalci so nam povedali, da se podobno vonja na določenem dneve že vse tam od meseca maja. Eden od sogovornikov nam je tako pokazal fotografije, ki so nastale v nedeljo, 8. maja, ob 12. uri in 56 minut, ko se iznad dimnika vil bel dim. Fotografije je tedaj označil z vprašanjem: "Kdo kuri gume v Krškem?". Ob bližjem pogledu na dim o gumah ni bilo duha, ne sluha, je bil pa bel dim in moteč vonj. Druga sogovornica s Ceste 4. julija v Krškem je priložila fotografije belega dima iz dimnika z datumom nedelja, 17. julij 2022, ob 20. uri in 44 minut. Stolp dima se je takrat pomikal proti Narplu in naprej proti Gori. 

... in na tretjem

V tem času je po Krškem zaokrožila urbana legenda, kot bi lahko polepšali slovenski izraz za "flavzo", da v Vipapu plastiko kuri družba Kostak. In smo vprašali še njih. Kaj so nam povedali?

Dim, Krško

Sporočilo v izvirniku:

Izjava za javnost – odziv na pisma bralcev

Glede na dogodke v Krškem, o katerih se pritožujejo krajani in opozarjajo bralci vašega medija ter izpostavljajo neprijeten smrad in omenjajo kurjenje neznanih snovi v Vipapovi tovarni, sporočamo naslednje.

Delniška družba Kostak podjetju Vipap Videm Krško, d. d., ne dobavlja nobenega odpadnega materiala, kakršnega koli goriva ali komunalnih odpadkov.

Trdno alternativno gorivo (SRF), ki ga proizvajamo na Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad, izvažamo v skladu z izvoznimi dovoljenji Ministrstva za okolje in prostor, in sicer v Avstrijo, Hrvaško, Madžarsko in Slovaško ter Bosno in Hercegovino.

Za vse informacije, povezane z družbo Vipap Videm Krško, naj se bralci obrnejo neposredno na upravitelja prisilne poravnave za to družbo.

Kostak, d. d.
Miljenko Muha, predsednik uprave

"Kostak ne dobavlja nobenega odpadnega materiala, kakršnega koli goriva ali komunalnih odpadkov."

Iz družbe Kostak, d. d., so nam na naše poizvedovanje odgovorili, "da delniška družba Kostak podjetju Vipap Videm Krško, d. d., ne dobavlja nobenega odpadnega materiala, kakršnega koli goriva ali komunalnih odpadkov."

Trdno alternativno gorivo izvajajo v tujino

Kot pravijo, trdno alternativno gorivo (SRF), ki ga proizvajajo na Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad, izvažajo v skladu z izvoznimi dovoljenji Ministrstva za okolje in prostor, in sicer v Avstrijo, Hrvaško, Madžarsko in Slovaško ter Bosno in Hercegovino. Ob tem dodajajo, "da se naj bralci za vse informacije, povezane z družbo Vipap Videm Krško, obrnejo neposredno na upravitelja prisilne poravnave za to družbo."

Vipap A, Vipap B

Na seznamu velikih kurilnih naprav pri Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) sicer najdemo dve kurilni napravi na območju Tovarniške ulice 18 v Krškem, Vipap A z vhodno toplotno močjo naprave 56 MW in Vipap B (60,7 MW).

krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja