Skip to main content
V Posavju 19.5° C Ponedeljek, 14. junij 2021
25.09.2019
11:27
Grafika: Ansat TV
V Brežicah so v sklopu Evropskega tedna mobilnosti tudi uradno namenu predali sistem izposoje koles Bržkolo, ki omogoča brezplačno izposojo koles na šestih izposojevalnicah v mestu.

Bržkolo tudi uradno predali namenu

BREŽICE V sistemu Bržkolo je uporabnikom za izposojo na voljo 32 koles, ki si jih ti lahko po registraciji in pridobitvi uporabniške kartice izposodijo in vrnejo na šestih izposojevalnicah v mestu. Ob Dnevu brez avtomobila so sistem, ki so ga zasnovali v Šolskem centru Velenje, s kratko vožnjo tudi uradno predali namenu.

"Trenutno je v sistemu 130 uporabnikov"

Teja Leben je povedala, da se je trenutno v sistemu registriralo 130 uporabnikov, številka pa se vseskozi spreminja. "Sistem je v preizkusni fazi približno mesec dni in bo verjetno še dva meseca. V začetnem obdobju posodabljamo sistem, opazujemo kaj ne gre in popravljamo. Zdajšnja uporabniška izkušnja je že veliko boljša kot pred tremi tedni," še dodaja vodja projekta za sistem izposoje koles Bržkolo.

"Mislim, da je zanimanje kar dobro"

"Mislim, da je zanimanje kar dobro. Seveda ni bil cilj samo preveriti zanimanje, predvsem je bil, da se izpopolnjuje program, sistem. Dejansko smo zelo veseli vseh pripomb in pomislekov občanov. Po testnem obdobju se bo sistem še nadgradil," dodaja brežiški župan Ivan Molan.

Izposoja do 14 ur na teden

Dostop do storitve je brezplačen, sistem je na voljo 24 ur na dan in vse dni v letu, v posameznem kolesarskem tednu pa si uporabniki lahko kolo izposodijo za 14 ur. Vzpostavljena je tudi mobilna aplikacija. "V aplikaciji lahko dobite podatke o posameznih lokacijah, o tem katero kolo ste si izposodili. Terminali nudijo poleg informacij o izposoji koles tudi podatke o voznih redih mestnega avtobusa, vlakov in ostale turistične informacije," še pove vodja projekta.

Več kot polovico sredstev dobili na razpisu

Za projekt izposoje koles je Občina Brežice namenila 217.000 evrov, od tega je pridobila 133.000 evrov s strani Evropske unije in Republike Slovenije preko razpisa za trajnostno mobilnost na Ministrstvu za infrastrukturo. "Ne gre samo za kolesa, gre tudi za to, da smo v občini postavili kar nekaj novih kolesarnic in teh območij. Verjamem, da je to šele začetek. Na dolgi rok želimo vzpostaviti sistem za turiste, kajti v tem trenutku je bilo to sofinancirano za občane," dodaja župan.

Sistem želijo še nadgrajevati

Sistem želijo v bodoče še nadgrajevati.

"Upam, da bo to poleg nove pridobitve tudi dobra popoptnica za osveščanje ljudi, da uporabljamo zdrave načine življenja - kolesarjenja, hoje in druge alternativne vire," zaključi župan.

Celostna prometna strategija

Kot je še povedal župan, so Bržkolo uvedli v okviru leta 2017 sprejete celostne prometne strategije, s katero namenjajo tudi v Brežicah veliko pozornosti t. i. trajnostni mobilnosti. Pri izposojevalnici koles na brežiški tržnici so na stojnici občani lahko pridobili dodatne informacije o sistemu Bržkolo in si uredili kartico.

Ansat TV

brežice
bržkolo
video
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Novice iz Posavja