Skip to main content
Petek, 23. februar 2024
23.09.2020
19:17
Ukinitev Pošte na Senovem
Grafika: ePosavje.com
Potem ko so letos ostali brez bančne poslovalnice, krajane Senovega skrbi, da bi kmalu lahko ostali še brez pošte. S Pošte Slovenije sicer sporočajo, da ne bodo zaprli pošte na Senovem, ampak ...

Na Senovem kmalu še brez poštne poslovalnice?

S Pošte Slovenije so nam odgovorili, da bo na Senovem pogodbena pošta

SENOVO Predvsem za starejše bi ukinitev poštne poslovalnice pomenilo precejšnje poslabšanje dostopa do poštnih in drugih storitev, ki jih tam zaenkrat še izvajajo. "Pošta nam kar veliko pomeni, ker je banka zaprta in se je veliko ljudi za dvig denarja preusmerilo na pošto. Če jo mislijo zapreti, bomo prikrajšani," nam pove krajanka Marija Kodelja.

"Če jo mislijo zapreti, bomo prikrajšani"

Poštna poslovalnica na Senovem zaenkrat še posluje, vendar pa glede na razmere, ki so in na samo situacijo na Pošti Slovenije, se lahko zgodi, da bo naša poslovalnica ena prvih, ki jo bodo zaprli, pojasnjuje predsednik Turističnega društva Senovo Anton Petrovič. "Trenutno namreč ne izpolnjuje pogojev, da bi bila tudi invalidom prijazna in menim, da je to eden od argumentov, ki ga bodo izkoristili za zaprtje naše poslovalnice."

Pošto Senovo bodo preoblikovali v pogodbeno pošto

"Prilagajanje spremenjenim okoliščinam"

Kot so nam sporočili s Pošte Slovenije, pošte na Senovem ne bodo zaprli, pač pa jo bodo preoblikovali v pogodbeno pošto. Po izpeljavi postopka za preoblikovanje pošte 8281 Senovo bodo pričeli z iskanjem potencialnega ponudnika za prevzem pogodbene pošte. Poslovalnice se, da bi se izognile zapiranju, pogosto spreminjajo v pogodbene pošte, kjer storitve v imenu Pošte Slovenije opravljajo npr. trgovine, bencinski servisi in trafike. Na ta način se prilagajajo spremenjenim okoliščinam, kot je upad pisemskih pošiljk.

In katere storitve lahko občani opravijo na pogodbeni pošti?

Na pogodbeni pošti lahko uporabniki opravijo večino storitev kot na redni pošti, prav tako je na pogodbenih poštah odpiralni čas za stranke praviloma daljši, dodajajo v odgovoru na naše vprašanje. Senovska pošta sicer zdaj deluje po deljenem delovnem času, njena vrata pa so ob sobotah zaprta.

"Če si v petek prejel obvestilo o npr. priporočeni pošiljki, moraš počakati do ponedeljka"

"Če dobiš v petek obvestilo, da si prejel ležečo ali priporočeno pošiljko, nimaš več možnosti, da jo prevzameš v soboto, ampak moraš počakati do ponedeljka, kar je za marsikaterega podjetnika oz. obrtnika neprijetno. Pošta se sicer izgovarja, da je odprta poslovalnica v Brestanici, vendar priporočene pošiljke ostanejo na Senovem in jih je mogoče prevzeti šele naslednji delovni dan," dodaja Petrovič.

Zbirajo podpise za spremembo Zakona o poštnih storitvah

Petrovič: "Upamo, da nam bo uspelo"

Ker v zadnjih letih z zemljevida izginja vse več poštnih poslovalnic, je Sindikat poštnih delavcev po večletnem opozarjanju na težave vložil pobudo za spremembo Zakona o poštnih storitvah s ciljem ohranjanja in vzdrževanja poštnega omrežja. "Poštni sindikalni zaupniki so se obrnili različnim posameznikom in organizacijam. Name se je obrnila Irena Šoba, ker ve, da lahko tudi preko društev, v katerih delujem, pripomorem k temu, da zberemo čim več podpisov. Za to smo izkoristili tudi naš Facebook profil, preko katerega pozivamo ljudi, da na upravni enoti podpišejo izjavo. Upamo, da nam bo uspelo in da bo prišlo ne le do spremembe zakona, ampak da bo na splošno politika začela imeti pred očmi tudi majhnega človeka," še pove Anton Petrovič.

Po državi ima Pošta Slovenije trenutno 485 kontaktnih točk

S Pošte Slovenije so sporočili, da imajo po državi trenutno skupno 485 kontaktnih točk ‒ 140 pogodbenih pošt, 26 premičnih pošt, lastnih pošt Pošte Slovenije pa je 320.

NLB banka na Senovem

Letos so na Senovem ostali brez edine bančne poslovalnice

Petrovič: "Od Podčetrtka do Krškega skoraj ni več bančne poslovalnice"

Na Senovem so sicer letos že ostali brez edine bančne poslovalnice v kraju. "Izgovor, da 2.400 komitentov ne pomeni možnosti za uspešno poslovanje banke absolutno ne more držati. Strinjam se, da 2.400 komitentov ni veliko, vendar če govorimo o desetih poslovalnicah, pa pridemo hitro na 24.000 komitentov. In če to ni pogoj, da lahko nekje normalno deluješ, potem pa res ne vem." Po besedah Petroviča so se prav tako izgovarjali na nezadostno geografsko pokritost. "Od Podčetrtka do Krškega skorajda ni bančne poslovalnice. V Bistrici ob Sotli so želeli ukiniti bankomat."

V Domu XIV. divizije na Senovem poslovni prostor?

Na pobudo Petroviča, ki je tudi občinski svetnik, občina razmišlja o možnosti, da po izpraznitvi prostorov v Domu XIV. divizije na Senovem, kjer je sedaj oddelek vrtca, le-tega nameni za nudenje poslovnega prostora kateri izmed bank, ki bi bile pripravljene priti na Senovo.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja