Skip to main content
V Posavju N/A° C Sreda, 17. april 2024
14.02.2022
07:13
Borčić, Gaberščik - V dialogu
Foto: arhiv Galerije Božidar Jakac
V Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića v kostanjeviški Galeriji Božidar Jakac je na ogled 16. postavitev tamkajšnje stalne razstave. Letošnja nosi naslov V dialogu.

Bogdan Borčić in Bojan Gaberščik V dialogu

KOSTANJEVICA NA KRKI Letošnja stalna razstava nosi naslov V dialogu – ob Borčićevih delih so na ogled fotografije Borisa Gaberščika. Galerija Božidar Jakac hrani del likovne zapuščine grafika in slikarja Bogdana Borčića, zato vsako leto pripravijo novo postavitev. "Že pred leti smo se odločili, da se razstave obračajo, menjajo vsako leto. Razlog za to je preprost. V Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića je hranjenih prek tisoč grafik, prostor je pa relativno majhen in na ta način v nekih letnih ciklih predstavljamo njegovo produkcijo," pojasnjuje kustos Miha Colner.

Dialog Bogdana Borčića

Po petnajstih razstavah so se odločili, da tokrat pripravijo dialog – dialog Bogdana Borčića, njegovih del z izbranim sodobnim umetnikom, nadaljuje Colner. "Prvi je bil na vrsti fotograf Boris Gaberščik, katerega produkcija je že zaradi same uporabe medija precej drugačna od Bogdana Borčića, ampak ju kljub temu vežejo skupne poteze, ki jih obiskovalci lahko sami odkrivajo, mi jih pa samo malo namigujemo." Ena od teh je studijsko delo oz. tehnična perfekcija, h kateri težita oz. sta avtorja težila ves čas.

Razstava bo na ogled leto dni

"Po drugi strani pa v samih podobah in fotografijah Borisa Gaberščika in grafikah Bogdana Borčića se kažejo neke patine, kažejo se neke teksture oz. strukture, ki pričajo temu vsakdanjemu življenju, tej neki dotrajanosti materiala, o posledicah uporabe ali posledicah življenja kot takega." Kustos razstave ob tem pristavi, da gre za zelo intuitiven dialog, nenazadnje gre za dela, ki prihajajo iz različnih obdobij – Borčičeva dela so iz obdobja med letoma 1969 in 2003, medtem ko je Boris Gaberščik razstavljena dela ustvaril v zadnjih petih letih. Razstavo so odprli na slovenski kulturni praznik in bo na ogled eno leto.

Fotogalerija (Foto: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki):

(eP)

galerija božidar jakac
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja