Skip to main content
V Posavju 16.6° C Ponedeljek, 20. marec 2023
27.11.2019
12:00
Most na Brodu pri Podbočju
Grafika: ePosavje
Sredi novembra so minili trije meseci, odkar je most na Brodu pri Podbočju zaprt. Kakšno je stanje glede njegove obnove in ponovnega odprtja? Več v nadaljevanju v prispevku iz oddaje Posavski tednik.

Most na Brodu pri Podbočju zaprt že več kot 3 mesece

Stoji že več kot 150 let

PODBOČJE Kot pravi predsednik Krajevne skupnosti Podbočje Janez Barbič, je s strani Direkcije za infrastrukturo vse pripravljeno za sanacijo vozne površine in varnostne ograje. 110 metrov dolg most na Brodu stoji že več kot 150 let. Nazadnje so ga temeljito obnovili pred slabimi 30 leti. Na podlagi inšpekcijskega pregleda, ki so opravili maja, je Inšpektorat za infrastrukturo most zaradi dotrajane nosilne konstrukcije pred dobrimi tremi meseci zaprl za ves promet.

Trenutno potekajo izračuni statike

Krajevna skupnost Podbočje je v tem času izvedla številne aktivnosti, a je naposled v sodelovanju s civilno iniciativo ustanovila strokovni odbor glede reševanja tega problema. Zadolžen je za aktivno sodelovanje z Direkcijo za infrastrukturo in pri projektu izgradnje novega mostu na Brodu pri Podbočju. Trenutno potekajo izračuni statike in če bo ta pokazala, da je most dovolj nosilen za odprtje, bo tudi odprt.

"Pričakujemo, da bo most odprt samo za osebni promet"

Kot pove Barbič, "bo po tem odprtju zmanjšana nosilnost. Po statični presoji in vseh zadevah bo nosilnost bistveno manjša in pričakujemo, da bo most odprt samo za osebni promet ter za pešce in kolesarje. To je na kratki rok."

"Vse sile je potrebno usmeriti v gradnjo novega, sodobnega mostu"

Prvi cilj je obnova za lokalni promet

"Cilj je toliko obnoviti most, da bo lahko normalen promet z osebnimi vozili in za pešce. Da bi lokalni promet lahko normalno potekal. Vse sile je potrebno usmeriti v gradnjo novega, sodobnega mostu, ki ne bo imel omejitev v tonaži. Treba pa je vedeti, da tak projekt traja dlje časa in da ne gre kar čez noč. Sprostitev tega mostu je nujna," ob tem dodaja krški župan Miran Stanko.

Sanacija vozne površine in varnostne ograje

S strani Direkcije za infrastrukturo je vse pripravljeno za sanacijo vozne površine in varnostne ograje. V petek, 22. novembra, so predstavniki direkcije predstavili predlog rešitev sanacije mosta na Brodu inšpektorju Miru Zajku, ki je izdal odločbo o zapori. Inšpektor se je s predlogom rešitve strinjal in kot kaže, se bo že v tem tednu pričel postopek izbire najugodnejšega izvajalca del. Postopek bo kratek, tako da bi se po najugodnejšem scenariju z deli lahko pričelo že konec tedna.

"Do zime so nam zagotovili, da bo"

"Do zime so nam zagotovili, da bo. Prvi zimski dan naj bi bil 21. decembra. Upamo, da do takrat dejansko bo. Jeseni so nam zagotavljali, da naj bi bil že s 15. novembrom, ljudi smo o tem tudi obvestili, ampak dejansko do tega ni prišlo. To se zdaj vse skupaj odmika in vemo, da je pri nas ta birokracija zapletena in traja in traja in traja," še pove predsednik krajevne skupnosti. "Občina lahko tukaj samo apelira, prosi, lahko tudi zahteva, ampak vse je v rokah Ministrstva za infrastrukturo, oz. Direkcije za infrastrukturo," pa je Barbiča dopolnil Stanko.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

In da bi bila mera polna, jih je obiskal še požigalec

Barbič: "S tem je naredil škodo sebi in nam vsem"

Načeti most je pred dobrim mesecem nekdo še dodatno poškodoval, saj ga je polil z vnetljivo tekočino in zažgal, a večjih posledic k sreči ni bilo. "Kdo je to naredil, ni nobenega efekta. S tem je naredil škodo sebi in nam vsem. Če bi prišlo do večje škode, bi bil lahko most trajno zaprt in potem se ne bi več pogovarjali o obnovi ali odprtju, ampak o čakanju na izgradnjo novega mostu. V tem je problem in upam, da do takšnih diverzij ne bo več prihajalo," je še povedal Barbič.

Most je za prebivalce zelo pomemben

Most je za tamkajšnje prebivalce zelo pomemben, z njegovim zaprtjem pa se je njihova z enega na drugi breg reke Krke precej podaljšala. Obvoz je namreč urejen mimo Kostanjevice na Krki, za vozila lažja od 7,5 ton pa tudi mimo Cerkelj ob Krki. To za krajane pomeni precej daljše poti, tudi za deset kilometrov v eno smer.

(vs, bš, eP)

ceste
krško
posavski tednik
ansat tv
fotogalerija

Pridružite se nam