Skip to main content
Sreda, 27. september 2023
10.10.2020
10:16
Bralni nahrbtniki, vrtci Posavje
Foto: Darinka Kerin Kiler, ZPM Krško
V okviru Nacionalnega meseca skupnega branja in Tedna otroka je Zveza prijateljev mladine
Krško skupaj z Osnovno šolo Raka pripravila prireditev s predajo bralnih nahrbtnikov
predstavnikom vrtcev.

Bralni nahrbtniki

KRŠKO V uvodu sta goste in udeležence pozdravila ravnateljica OŠ Raka Nina Pirc in predsednik ZPM Krško Vinko Hostar. Predsednik ZPM Krško je predstavil tudi program Tedna otroka, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja 7 dni. V letošnjem letu poteka pod sloganom Odgovor je pogovor in se s tem navezuje na 30 let delovanja Telefona za otroke in mladostnike – TOM. Bralni nahrbtnik je projekt Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, namenjen sistematičnemu spodbujanju bralne kulture v družinah s predšolskimi otroki. S pomočjo bralnega nahrbtnika se spodbuja izposoja knjig v vrtcu in posledično s tem, prebiranje knjig s starši.

Vsak otrok naj bi imel možnost odnesti »bralni nahrbtnik«, seveda napolnjen s slikanicami, domov. Po dogovorjenem času naj bi ga prinesel nazaj in tako omogočil, da si ga izposodi naslednja družina. Tako lahko bralni nahrbtnik vse leto potuje s slikanicami od ene do druge družine ter se tako na prijazen način načrtno razvija branje pri družinah po vseh slovenskih vrtcih.

Fotogalerija (Foto: Darinka Kerin Kiler, ZPM Krško):

Bralni nahrbtnik v trenutnih epidemioloških razmerah ne more potovati klasično, a so se organizatorji prireditve vseeno odločili, da izvedejo predajo nahrbtnikov. Vrtci imajo sicer podobna navodila kot knjižnice, torej morajo knjige po izposoji v karanteno, bodo pa bolj spodbujali starše, naj otrokom berejo slikanice, ki jih imajo doma.

Občina Krško ima naziv ''Branju prijazna občina''. Kot je povedal župan Občine Krško Miran Stanko, imamo v Krškem bogato tradicijo naših predhodnikov Dalmatina in Bohoriča. Občina Krško s pomočjo sofinanciranja programov skrbi, da se bogata tradicija bralne kulture v občini Krško ohranja na visokem nivoju.

Pred predajo bralnih nahrbtnikov je udeležence nagovoril tudi predsednik Državnega zbora Republike Slovenije (DZ RS) Igor Zorčič. Izpostavil je 500-letnico rojstva 'prvoborca' za slovenski jezik, posavskega rojaka Adama Bohoriča. Po njegovem mnenju je ključnega pomena, da se s takimi prireditvami, kot je ta, daje pomen spodbujanju zgodnjega branja.

S poučno pravljico za odrasle z naslovom Največji zaklad je nastopila pravljičarka Irena Cerar, ki je zbrane opomnila, da največji zaklad niso materialne dobrine temveč naši domači. V okviru prireditve so se gostje srečali tudi s predstavniki učencev, ki sodelujejo v projektu 'aktivno državljanstvo'. Predsednik DZ RS je predstavil delovanje parlamenta, župan Občine Krško delovanje Občinskega sveta, predsednik ZPM Krško pa izvedbo Otroškega parlamenta. Otroci so z vprašanji dobili vpogled v delovanje parlamentarnih služb, lokalne samouprave in programa Otroški parlamenti.

Prireditve so se udeležile predstavnice vrtcev brez otrok, saj so bili na prireditvi upoštevani vsi ukrepi in priporočila za preprečevanje širjenja novega korona virusa. Zveza prijateljev mladine Krško kljub omejitvam izvaja svoj program in ga prilagaja trenutnim razmeram in priporočilom pristojnih organov.

Zveza prijateljev mladine Krško

krško
šole v posavju
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja