Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
26.10.2020
10:38
Brežice, turizem, boni
Foto: ePosavje.com
V ponedeljek, 19. oktobra 2020, je Zveza prijateljev mladine Krško organizirala in izvedla že 30. občinski otroški parlament OŠ občine Brežice. Zaradi razmer je parlament potekal preko spleta.

30. občinski otroški parlament osnovnih šol občine Brežice

BREŽICE Občinski otroški parlament se je odvijal na isti dan, kot pred 30 leti prvi Nacionalni otroški parlament, ki je potekal v takratni republiški skupščini. Tema letošnjega parlamenta, Moja poklicna prihodnost, se nadaljuje iz preteklega šolskega leta. Mladim so se poleg mentorjev in nekaterih ravnateljic na spletnem srečanju pridružili tudi župan občine Brežice, Ivan Molan, predsednik ZPM Krško, Vinko Hostar in predstavnica Občine Brežice Vesna Kržan.

Udeležence je v uvodu pozdravil predsednik ZPM Krško, Vinko Hostar, ki je povedal, da smo imeli priprave na ta parlament že spomladi, žal pa ga zaradi znanih okoliščin nismo mogli izpeljati. Predstavil je nekaj primerov novih poklicev, ki jih danes še ni, bodo pa se pojavili v prihodnosti. Vsem je zaželel uspešno predstavitev njihovega dela in uspešno izvedbo letošnjih šolskih parlamentov.

Župan je uvodoma pozdravil udeležence in predstavil aktivnosti Občine Brežice, ki omogočajo mladim tudi priložnosti za zaposlitev. Posebej je izpostavil novo tovarno v Brezini, kjer bo proizvodnja robotizirana. Omenil je, da morajo mladi razmišljati o svojih poklicni poti, saj bodo v taki tovarni potrebovali upravljavce robotov in inženirje računalništva. Izbira poklica je tista, ki mlade kasneje zaznamuje za vse življenje.

Koordinator OP za Posavje, Uroš Brezovšek, je predstavil aktivnosti, ki so se odvijale od spomladi do sedaj. Mladi so imeli možnost izraziti svoje poglede na obravnavano temo preko spletne platforme OPIN.Me, na kateri so imeli priložnost sodelovati vsi osnovnošolci iz Slovenije. Prispeveki otrok iz Posavja so bili objavljeni na RTV Slovenija v oddaji Izodrom in v radijski oddaji Hudo. 30. septembra je v Ljubljani potekal Simpozij ob 30. letnici programa Otroški parlamenti®. Ob tem so dolgoletnim mentorjem podelili tudi posebna priznanja za več kot 10 in 20-letno mentorstvo. Iz Brežic je priznanje za več kot 20-letno mentorstva prejela Andreja Ninkovič iz OŠ Cerklje ob Krki. Sledila je predstavitev dela šolskih otroških parlamentov.

Na šolah so v lanskem letu obravnavali, katere so možnosti šolanja in pridobivanja poklica, kaj najbolj vpliva na izbiro poklicne poti in kako vpliva zaslužek pri posameznem poklicu na njihove odločitve za nadaljnjo poklicno pot. Primerjali so tudi razliko v popularnosti poklicev glede na spol. Mnogi mladi se za različne poklice odločajo tudi zaradi možnosti zaposlitve v tujini. Z obravnavano temo bodo delo z mentoricami nadaljevali tudi v letošnjem letu.

Ob koncu je mlade pozdravila tudi Vesna Kržan iz Občine Brežice, ki je poudarila, da so jo mladi s svojim razmišljanjem in pogleda navdušili, saj se iz njih kaže, kako pomembna je odločitev za poklicno pot v nadaljnjem življenju in kako resno jo jemljejo že v osnovni šoli.

Vir: ZPM Krško

brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja