Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
18.10.2021
14:31
Po brežiškem mostu
Foto: ePosavje.com
S slavnostnim prerezom traku so v soboto v Brežicah namenu predali obnovljena mostova čez Savo in Krko. V nedeljo smo se zapeljali po obeh brežiških lepotcih in tako izgledajo Brežice danes.

Po petih letih znova čez Savo in Krko

BREŽICE Po slabih petih letih od popolne zapore mostu čez Savo in Krko v Brežicah so v soboto ob 12. uri na povezovalno žilo med Štajersko in Kranjsko, to je v brežiški občini drugi most čez reko Savo, namreč spustili življenje. Novembra 2016 je Občina Brežice namreč po strokovnem ogledu, ko so ugotovili, da je most potreben temeljite obnove - spodnji del mostu čez Savo  je prizadela močna korozija in ogrozila njegovo trdnost ter nosilnost - most zaprla.

Pomembna simbola mesta in občine

Mostova sta pomembna simbola tako samega mesta kot občine. "Gre za most, ki je star več kot 100 let in je na nek način tudi naš tehnični spomenik. V letih 2017 in 2018 smo obnovili most čez Savo, v letih 2020 in 2021 pa smo obnovili še srednji del med mostovoma in most čez Krko," je povedal brežiški župan Ivan Molan.

Obnova je bila velik finančni in izvedbeni zalogaj

Vrednost obnove je znašala okoli 2,5 milijona evrov, celoten železni most pa je obnovilo podjetje Rafael iz Sevnice. "Ta most je izjemnega pomena, njegova obnova pa je bila velik finančni in izvedbeni zalogaj, saj je bilo potrebno cel most privzdigniti, zamenjati vso nosilno konstrukcijo pod njim ter urediti srednji del med mostovoma," dodaja Molan.

Stoletnika

Most čez reko Savo so izgradili leta 1906, tri desetletja pozneje so obnovili vozišče in odstranili gramozno vozišče, naslednjič so ga obnovili leta 1970 in za promet je bil odprt vse do leta 1987. Takrat so ga zaradi dotrajanosti za več let zaprli in v obnovi od 1991 in 1996 med drugim zgradili novo sovprežno betonsko voziščno konstrukcijo, vgradili nove dilatacije in okrepili diagonale glavnih nosilcev. Mostova sta zdržala vse do novembra 2017, ko so ju znova zaprli za ves promet. Marca naslednje leto so podpisali pogodbo za obnovo železnega mostu čez reko Savo, po končani njegovi obnovi so podpisali pogodbo še za obnovo mostu čez Krko in v Brežicah se leta 2021 lahko znova veselijo.

(eP)

brežice
ceste
video

Pridružite se nam