Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
29.10.2021
09:20
Praznik občine Brežice
Foto: ePosavje.com
Danes praznujejo v Brežicah. "Leto 2020 je bilo kljub covidu za nas izjemno uspešno," je na predvečer občinskega praznika povedal župan Ivan Molan. V občini s štirimi gradovi gledajo v prihodnost.

28. oktobra praznujejo v Brežicah

BREŽICE "Leto, ki je za nami, je bilo leto presežkov. V tem času nam je uspelo urediti vso dokumentacijo, da smo v svoje okolje dobili podjetja. Za nas je izjemno, da smo lahko pridobili praktično največjo investicijo v gospodarstvu na državni ravni, družbo TPV, zraven tega pa še podjetji Narayan v Slovenski vasi in City connect (v Brežicah, op.p.)," o obdobju med obema oktobroma pove Molan.

Uspešni na investicijskem področju

V tem letu so bili uspešni na investicijskem področju, izpostavlja župan. "Tudi s pomočjo evropskih sredstev in tudi s pomočjo države, ki nam je povečala sredstva za investicije, smo v letošnjem letu prenovili stari železni most čez Savo in Krko. S pomočjo ministrstva za okolje uredili most in cesto v Cerkljah ob Krki, z ministrstvom za infrastrukturo so uredili cesto in pločnik v Slovenski vasi."

Dva vrtca, dve kolesarski stezi

V občini trenutno gradijo vrtca v Artičah in Dobovi. "Za Dobovo smo dobili sklep, da bomo dobili sofinancerska sredstva," pravi Molan. V brežiški občini bodo gradili dve kolesarski stezi, med Brežicami in Dobovo ter med Brežičami in Krško vasjo, z občino Bistrica ob Sotli bodo začeli projekt hidravličnih izboljšav.

Molan: "Naše delo je vse bolj prepoznano"

Energetske obnove, arhitekturni natečaj

V minulem letu so v občini končali z obsežno energetsko obnovo javnih stavb in objektov. Župan še dodaja, da so s sprejemom občinskih podrobnih prostorskih načrtov omogočili investicije po občini ter da so izvedli arhitekturni natečaj za Vodni center Brežice.

"V občini znamo stopiti skupaj ob nepredvidljivih časih"

"Veseli me, da je naše delo vse bolj prepoznavno, dobili smo dva laskava naziva za nas - evropsko mesto športa za leto 2022, bili pa smo visoko ocenjeni po transparentnosti delovanja občinske uprave na 5. mestu med 212 slovenskimi občinami. Pohvaliti moram delovanje občinskega sveta, vseh zavodov, prostovoljcev in tudi občinske uprave. Verjamem, da je bilo v občini Brežice sodelovanje izredno, vse stvari so tekle nemoteno. Več ali manj so bili vsi dokumenti tudi zelo soglasno potrjeni, kar pomeni, da v občini Brežice znamo stopiti skupaj ob nepredvidljivih časih. Tu bi posebej izrekel zahvalo, ki pri tem sodelujejo, ter čestital našim občanom vse dobro ob prazniku in jih vabim, da tudi v naslednjem letu delujejo tako enotno ter v dobrobit vseh."

Brežice, dom upokojencev, november 2020

28. oktober - praznik občine Brežice

V Brežicah se 28. oktobra spominjajo dogodkov pred 80. leti, ko so bratje Milavec iz Šentlenarta na ta dan leta 1941 ustanovili Brežiško četo in preprečili okupatorju - tedanji nemški vojski - izgon ljudi iz občine in Posavja. V četi je bilo 18 borcev iz Brežic in okolice, brežiška partizanska četa pa je v enomesečnem delovanju napravila nekaj akcij, ki so bile podobne akcijam drugih partizanskih čet na Slovenske v tistem času. 

"Junaški poskus dvigniti prebivalstvo tega območja v oborožen upor"

Kot je zapisal dr. Tomaž Teropšič, je dejavnost Brežiške čete sicer skromen, a junaški poskus dvigniti prebivalstvo tega območja v oborožen upor in preprečiti množično izganjanje Slovencev. "Akcije te čete so bile le del široko zasnovanega načrta, ki ga je pripravljajo vodstvo slovenskega narodoosvobodilnega gibanja, da bi okupatorju onemogočilo izganjanje Slovencev iz Posavja in Obsotelja."

(bš, eP)

brežice
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja