Skip to main content
Petek, 12. april 2024
14.09.2021
10:25
Evropsko mesto športa, Brežice
Foto: Občina Brežice
V Brežicah izpostavljajo, da vložena kandidatura za evropsko mesto športa za leto 2022, predstavlja priložnost za promocijo.

Leta 2016 v Krškem, leta 2022 v Brežicah?

BREŽICE V Brežicah so oddali kandidaturo za naziv Evropsko mesto športa za leto 2022. Kot so povedali dopoldne na predstavitvi, kandidaturo vidijo kot priložnost za promocijo in hkrati spodbudo ter priznanje vsem prostovoljcem, ki v občini delujejo na področju športa.

"Dobra popotnica pri nadaljnjem razvoju športa in turizma"

Naziv Evropsko mesto športa je sicer v letu 2016 nosila Občina Krško, naziv pa, tako v Brežicah, poleg možnosti povečanja investicij na področju športa (tudi z zasebnimi vlagatelji) prinaša še dobro popotnico pri nadaljnjem razvoju športa in turizma.

"Občina Brežice ima več kot 100 objektov športne infrastrukture in številne programe športa. Pomembnih je tudi sedem ciljev občine t. i. veličastnih sedem, ki jih želi občina izpolniti v naslednjih petih letih. In to je bistvo pridobitve naziva Evropsko mesto športa – motivacija za doseganja novih ciljev na področju športa. Ponosen sem na to kandidaturo," je v Brežicah povedal generalni sekretar neprofitne organizacije ASEC Europe Hugo Alonso.

Sedem ciljev

Kot je povedala vršilka dolžnosti direktorice občine uprave Patricia Čular, so v kandidaturi zapisali sedem ciljev. Prvi je aktivacija občanov in povečanje športno aktivnih občanov iz 35 % na 45 %, drugi cilj je zagotavljanje optimalnih pogojev za športno-rekreativno udejstvovanje za vse generacije, tretji pa zagotavljanje primerne športne infrastrukture na podeželju in zagotovitev redne športne vadbe.

V preostalih štirih ciljih je še zagotavljanje dostopnosti in skladnosti z zeleno mobilnostjo, povezovanje zdravstvenih organizacij s športnimi društvi/klubi in aktivnostmi – »vadba za zdravje, vadba na recept« ter vzpostavitev oziroma razširitev dostopne športne infrastrukture, razširitev in prilagoditev dostopnih športnih programov za gibalno ovirane osebe in invalide, sedmi cilj pa je uvedba dodatne ure športne vzgoje v osnovne in srednje šole v občini.

Odločitev o podelitvi naziva bo znana najkasneje čez 14 dni

Člani komisije, so naznaali, da bo odločitev o podelitvi naziva znana v roku dveh tednov. In če bodo razmere dopuščale, bo uradna podelitev priznanj in nazivov decembra v Evropskem parlamentu v Bruslju. Ob tem v Brežicah pravijo, da "naziv ne prinaša finančnih prihodkov s strani organizacije, ki podeljuje naziv, omogoča pa, da kot evropsko mesto športa dosežemo zastavljene cilje in razvoj skozi promocijo športne vadbe in športnega turizma doma in v tujini."

Brežice - mesto športa za vse generacije

Kandidaturo za evropsko mesto športa 2022 v Brežicah spremlja slogan Brežice – mesto športa za vse generacije! S pridobitvijo naziva in aktivnostmi, ki bi jih izvedli v letu 2022, želijo povečati promocijo aktivnega življenjskega sloga za vse generacije po celotni občini in promocijo občine kot odlične destinacije za domače in tuje goste, za še večji razvoj športnega turizma.

(bš)

brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja