Skip to main content
V Posavju 7.7° C Ponedeljek, 27. marec 2023
14.07.2021
13:01
Foto: M. Ogorelc
Na Višji strokovni šoli Brežice so za študente 1. letnika programa Ekonomist v sodelovanju z republiškim zavodom za zaposlovanje izvedli spletno strokovno predavanje o trgu dela.

Strokovno predavanje o trgu dela

Na trgu dela se srečujejo iskalci zaposlitve z znanji, veščinami in delovnimi izkušnjami ter delodajalci, ki iščejo kandidate za prosta delovna mesta. Odprti trg dela je sestavljen iz javno objavljenih prostih delovnih mest, na katera podjetja in organizacije pričakujejo prijavo kandidatov. Skriti trg dela pa je sestavljen iz prostih delovnih mest, ki še niso objavljena. Klasične oblike iskanja zaposlitve so prijava na zaposlitvene oglase, pošiljanje ponudb za delo v izbrana podjetja, čakanje na obveščanje o prostih delovnih mestih ali na napotitev na njih s strani Zavoda, vpis v baze zaposlitvenih agencij, uporaba zaposlitvenih portalov.

Gospa Saša Mohorko je študentom predstavila in jih seznanila z iskalnikom prostih delovnih mest, z različnimi zaposlitvenimi portali in agencijami, socialnimi omrežji LinkedIn, Facebook in Twiter. Še posebej je opozorila na  aplikacijo 604Jobs, kjer najdemo vsa prosta delovna mesta v eni aplikaciji, zato je zelo uporabna, funkcionalna in praktična. Prav tako je za iskanje zaposlitve pomembno tudi mreženje – način za spoznavanje skritega trga dela,  povezovanje z ljudmi, ki imajo informacije o zaposlitvenih možnostih. Mreženje je ena izmed najučinkovitejših metod za vstop na skriti trg dela, ki vam pomaga priti v stik s potencialnimi delodajalci prek prijateljev, sorodnikov, sodelavcev in vseh drugih ljudi. Drugi načini iskanja priložnosti za zaposlitev na skritem trgu dela so neposredni stik z delodajalcem, zaposlitveni sejmi, dnevi odprtih vrat podjetij, delo v društvih, prostovoljnih organizacijah.

Za aktivne oblike iskanja zaposlitve uporabljamo e-storitve Zavoda RS za zaposlovanje: eSvetovanje, Karierni profil – možnost predstavitve delodajalcu z življenjepisom, aplikacijo Kam in kako?, VKO točka ter brošure Spleti svojo kariero, ki so široko in strokovno usmerjeni tudi v raziskovanje celostne osebnostne strukture posameznika.

Fotogalerija (Foto: M. Ogorelc):

Kompetence predstavljajo izkazan sklop znanja, veščin, sposobnosti in tudi osebnostnih lastnosti, vrednot, motivacije, samopodobe, čustev, vzorcev razmišljanja ipd. Pomenijo, da imate znanje in razumevanje, zmožnosti in veščine za izvedbo, hkrati pa ste motivirani, da nekaj dejansko naredite. Posamezniki pridobivamo kompetence skozi sistem formalnega in neformalnega izobraževanja in aktivnega udejstvovanja.

Za poklic komercialista se najpogosteje zahtevajo naslednje kompetence: poslovno komuniciranje v slovenskem in najmanj enem tujem jeziku, računalniška znanja in spretnosti. veščine komercialnega poslovanja, pogajalske sposobnosti, komuniciranje s strankami, poznavanje poslovnega bontona, poznavanje psihologije kupca, obvladovanje lastnega časa, tehnike knjigovodstva, analitične sposobnosti, dokumentacijske sposobnosti, zanesljivost, odgovornost, organiziranost, etičnost, samoiniciativnost, iskanje novih pristopov do strank, sodelovalnost, usmerjenost na stranko, komunikativnost, ciljna usmerjenost, pozitivnost, fleksibilnost.

Na razvijanje poklicev prihodnosti pa vplivajo globalizacija, digitalizacija, staranje prebivalstva, umetna inteligenca, biotehnologija in zelene tehnologije ter preživljanje prostega časa.

Mnenja študentov o izvedenem predavanju o trgu dela

"Izvedel sem veliko o trgu dela v Sloveniji, še posebej v Posavju. Dobili smo veliko novih informacij o tem, kje lahko iščemo službo in kako preverjamo svoje možnosti zaposlitve. Predavateljica nam je predstavila posamezne zaposlitvene agencije ( KARIERA, Zaposlitev.net, Adeco …) in socialna omrežja (Facebook, LinkedIn...). Zelo zanimivo je bilo, ko nam je predstavila iskanje zaposlitev na skritem trgu dela kot so dnevi odprtih vrat, Kompas - poslovni imenik, PIRS... Izvedeli smo, kako s pomočjo VKO točke preverimo, kaj nas zanima in katera služba bi bila za nas najbolj primerna."

Ajdin

"Predavanje je bilo zelo poučno, saj bomo kmalu prišli v situacijo, ko bomo sami iskali prve zaposlitve. Na tem predavanju so nam predstavili nekatere spletne strani, ki nam lahko pomagajo poiskati primerne poklice, ki bi ustrezali našim željam. Ena boljših spletnih strani za pomoč pri zaposlovanju je "eSvetovanje", kjer je zelo na široko  opisano vse, kar nas zanima in kaR je potrebno vedeti, ko iščemo službo. Ena od predstavljenih spletnih strani  je tudi »Kam in kako«, ki mi je že znana iz osnovne šole. Deluje pa tako, da odgovoriš na nekaj vprašanj in ti glede na odgovore filtrira poklice. Izvedeli smo, katere poklice se najbolj išče, v katerih je zaposlenih največ prebivalstva."

Jan

"Predavanje je bilo zame zelo poučno, saj je zelo zanimivo za nas študente, ki bomo čez dobro leto dni iskali redno zaposlitev. Izvedeli smo, kateri poklici so najbolj iskani ter katero izobrazbo potrebujemo zanje.  Gospa Mohorko nam je predstavila tudi podatke o tem, v katerih dejavnostih  je  zaposleno največ ljudi.  Pogledali smo si tudi delež brezposelnih, ki jim pomagajo, da si pridobijo službo. Predstavila nam je tudi različne spletne strani, kjer objavljajo prosta delovna mesta, katera podjetja ter katero izobrazbo, znanja ter veščine potrebujemo za katero delovno mesto."

Špela

"Predavanje je bilo zelo koristno, naučil sem se veliko novih stvari, še posebej sem se seznanil z aplikacijami, ki ti pomagajo najti zaposlitev. Seznanil sem se z  veliko novimi informacijami, ki mi bodo koristile pri iskanju zaposlitve."

David

"Ga. Mohorko nam je zelo nazorno predstavila spletno aplikacijo eSvetovanje. Na tem spletnem mestu nam ponujajo, da spoznamo svoje osebnostne lastnosti,  sebe in lastne interese. Omogoča nam tudi pomoč pri pisanju življenjepisa. Vidimo lahko, kje so trenutna prosta mesta za zaposlitev, kakšno izobrazbo in stopnjo izobrazbe potrebujemo za posamezno delovno mesto. Povedala nam je, kakšne so možne zaposlitve v Posavju in na splošno po Sloveniji, kateri poklici so najbolj iskani in kateri malo manj."

Kaja

Profesorica Mojca Ogorelc, Visoka strokovna šola Brežice

brežice

Pridružite se nam

Zadnje novice