Skip to main content
Sobota, 2. december 2023
22.12.2021
18:35
Brivsko frizerski salon Kreutz
Foto: ePosavje.com
Občina Sevnica v zadnjih nekaj letih intenzivno obnavlja objekte kulturne dediščine v starem mestnem jedru Sevnice. Eden takšnih je tudi prvi sevniški brivsko-frizerski salon Kreutz.

Brivsko - frizerski salon Kreutz v stari Sevnici

SEVNICA Prvi sevniški brivsko-frizerski salon v stari Sevnici je občina v lanskem letu odkupila in v letošnjem letu začela njegovo obnovo. Brivsko-frizerski salon Kreutz, ki se nahaja v starem mestnem jedru Sevnice, je z letnico 1900 eden najstarejših salonov v Sloveniji. Tedaj je namreč Dragotin Kreutz pričel z izvajanjem dejavnosti.

Lasuje za dunajsko gospodo

Vodja oddelka za družbene dejavnost na Občini Sevnica Mojca Sešlar pravi, da ima ta salon nekaj posebnosti. "Nenazadnje so v tem salonu izdelovali lasulje za dunajsko gospodo, posebnost je tudi ta, da so iz naravnih las delali zapestnice, ki so še na voljo in bodo na ogled vsem ljudem.

Salon je deloval do leta 2003

Salon je neprekinjeno deloval vse do leta 2003, v njem pa se je ohranila oprema po letu 1970. Sogovornica ob tem doda, da kar je pohištvo v prostoru restavrirano in obnovljeno. "Vsi predmeti in rekviziti so v Posavskem muzeju Brežice, kjer čakajo, da bodo spomladi prišli nazaj. Dejansko smo obnovili vse, kar je bilo potrebno. Ostaja v tem slogu, kot je bil."

Salon je razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena

Obnovo spremlja Zavod za varstvo kulturne dediščine. Salon je bil namreč leta 2013 razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. Občina želi z njegovo obnovo obogatiti turistično ponudbo v starem mestnem jedru.

Sodelovanje s krajani, šolami in domačimi društvi

Z obnovo imajo kar nekaj izzivov, dodaja Mojca Sešlar. "V tem vidimo sodelovanje s krajani, tudi s Srednjo šolo Sevnica, ki izvaja program frizer. Mogoče tudi z drugimi osnovnimi šolami, nenazadnje tudi z društvi, ki delujejo v starem trgu. Z njimi in z našim zavodom KŠTM bomo poizkusili najti rešitev, da bo naša kulturna dediščina živela še naprej." Vrednost obnove znaša okoli 40.000 evrov, od tega bo osemnajst tisočakov primaknilo ministrstvo za kulturo.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

sevnica
posavski tednik
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja